ABAP RESTful programozási modell

Rövid áttekintés a programozási modell múltjáról és az új funkciókról.

Az ABAP RESTful programozási modell (RAP) az ABAP Platform-ba épített keretrendszerek és új nyelvi elemek és az azt támogató eszközök és bevált módszerek gyűjtőneve. Az ABAP alapú web-service backend alkalmazások fejlesztésének irányát jelöli ki. Az absztraktabb, letisztultabb formában definiálható adatmodell entitásaiból pár kattintással előnézetet kaphatunk egy SAPUI5 alkalmazás formájában, ahol jóváhagyható a működés a tényleges UI alkalmazás fejlesztésének megkezdése előtt. A programozási modell múltjáról és az új funkciókról röviden olvashatunk az alábbiakban.

 

ABAP RESTful programozási modell: ABAP platform

 

A RAP az ABAP Platform csapat azon erőfeszítése nyomán született meg, hogy modernizálja az alkalmazásfejlesztést. Maga a törekvés és a felhasznált technológiák nem új keletűek, inkább a meglévők továbbgondolása. Az evolúciós lépcsőben őt megelőző programozási modellben (ABAP Programming model for SAP Fiori ≥ ABAP 7.5) külön eszköztár és keretrendszer áll rendelkezésre egy modern alkalmazás létrehozásához: a Gatweway Service Builder-ben (SEGW) lehetőség van létrehozni a modern alkalmazás backend-et biztosító szabványos OData v2 service-t, az Internet Communication Framework (ICF) alatt hozzáadható a modern SAPUI5 frontend alkalmazás. A backend service egyes funkcióinak megvalósításához ABAP fejlesztőre van szükség, aki a Gateway Service-szel kellő mértékben viszonylag rövid idő alatt képes lehet megismerkedni.
ABAP RESTful programozási modell: ABAP new data definition

 

Az ABAP RESTful programozási modell szeretne újítani a fejlesztés menetén azáltal, hogy standardizálja azt és egyetlen eszközre az Eclipse ABAP Development Toolkit-re (ADT) fókuszálja. Abból indulhattak ki az ABAP platform csapatnál, hogy ABAP 7.5 óta az alkalmazásfejlesztők úgyis az ADT-t használják, legyen ebben az eszközben létrehozható a service és ne legyen szükség külső eszköz, mint az SEGW használatára. Minden fejlesztési objektumhoz külön varázslót ajánl az ADT, egyes objektumokhoz segítségként választhatjuk, hogy kérünk egy stub-ot. A szokásos kódkiegészítés funkció, elem információk és statikus kódellenőrzés segíti a fejlesztést.

 

ABAP RESTful programozási modell: ABAP new service definition

 

Az ABAP CDS nyelv ABAP 7.5 óta elérhető és már a HANA Platform alatt láthattuk, hogy a CDS egy olyan leíró, ami elegendő egy OData service definiáláshoz. Az ABAP RESTful programozási modellel ezt az ötletet emelték át az ABAP Platform-ba: nincs szükség külső eszközre, mint az „SEGW”, ahol definiálni szükséges az OData entitást mert az következik a CDS modellből, sőt maga a szerviz definíció protokollfüggetlen, nem is szükséges feltétlenül OData entitásban gondolkodni (bár egyelőre csak ez a támogatott). Két új fejlesztési objektumra van szükség: a protokollfüggetlen service definíciós leíróra és a protokollt meghatározó service binding-ra. A definícióban adható meg az adatmodellből kiajánlott entitások felsorolása, így ugyanazt az adatmodellt több service definiálásához is újra felhasználhatjuk.
Business Objects runtime

 

A Business Object (BO) fogalmát is leporolták az ABAP RESTful programozási modellben. Pongyolán fogalmazva a BO a CDS segítségével létrehozott adatmodellből a felhasználó felé prezentált entitást és annak futás idejű implementációját jelenti. A behavior (viselkedés) új fejlesztési objektum, egy leíró, amiben megadható az adatmodell entitásain definiált elvégezhető funkciók és műveletek halmaza, a zárolás, jogosultságkezelés illetve a draft (piszkozat) funkció engedélyezése. A BO életciklusát az interakciós fázisra és a mentési folyamatra (save sequence), illetve ezen belül további lépésekre bontották. A BO futás idejű implementációjára két módozatot kínál a RAP: a menedzselt (managed) és a „menedzseletlen” (unmanaged) forgatókönyvet (scenario). Előbbi esetében a futtatókörnyezet felel az életciklus során minden lépésről, a fejlesztőnek egy sor kódot sem kell írnia minden megy „egyenesen a dobozból”, utóbbi esetben az alkalmazásfejlesztő gondoskodik miden lépésről, egy implementációs osztályt létrehozva megírja az egyes lépésekhez tartozó metódusok kódját, meglévő alkalmazáskód felhasználására is itt van lehetőség.
Fiori elements preview

 

A RAP keretrendszere lehetővé teszi, hogy a kész service-t kipróbáljuk UI kód írása nélkül az úgynevezett Fiori Elements előnézet alkalmazásban, ami egy böngészőben futó SAPUI5 alkalmazás. Talán jobban érthetjük a dolgot, ha tudjuk, hogy a Fiori Elements alkalmazást régebben Smart Templates-nek hívták, ami attól volt smart, hogy az adatmodellben szereplő UI annotációk vezérelték további kódolás nélkül. A UI annotációk az adat prezentációjáról nyilatkoznak és a UI komponensekbe bele van kódolva, hogy hogyan kell viselkedni az egyes direktívák nyomán. ABAP CDS-ben ezek az annotációk hozzáadhatóak explicit módon így megjelennek az OData service metaadatában, ami alapján előállhat a Fiori Elements előnézet egy kattintásra minden további UI kód nélkül. Fejlesztői teszt, üzleti jóváhagyás könnyen és azonnal végezhető az előnézet alapján nem szükséges megvárni azt a kört amíg a tényleges UI alkalmazás fejlesztésre és telepítésre kerül.

2019-ben adták ki az első változatot és azóta is folyik a fejlesztése az új programozási modellnek és ígéretes irányba tart. Látszik, hogy a CDS-t helyezik előtérbe nem csak itt, hanem más technológiákban is, például a Cloud Foundry-s fejlesztések jövője a Cloud Application Programming model (CAP) szintén CDS központú. Érdemes ezzel a technológiával foglalkozni a jövőben is, standard riport programok és ALV listák könnyen kiválthatók egy OData service-szel és egy Fiori Elements alkalmazással.
Ha ki szeretnénk próbálni lehetőség van S/4 HANA Cloud 1808-as verzióban, on-prem 1909 verzióban limitált scope-pal, például a managed scenario nem elérhető. Steampunk alatt – ami a SAP Cloud ABAP környezetet vagy ABAP PaaS vagy SAP Cloud Platform ABAP environment – a legfrissebb fejlesztéseket próbálhatjuk ki, trial verzióban is elérhető, de itt egy közös fejlesztői környezetet biztosítanak több fejlesztőnek regionális szinten.

Hasznos linkek:

SAP Development Tools

ABAP CDS Views – SAP Help Portal

Building Apps with the ABAP RESTful Application Programming Model

Getting Started with the ABAP RESTful Application Programming Model (RAP) | SAP Blogs

ABAP Platform Sessions at SAP TechEd 2020 | SAP Blogs

SAP Cloud Platform ABAP Environment | SAP Blogs

The ABAP Platform Strategy (2020 Update) | SAP Blogs

SAPUI5 Smart features controlled by OData Annotations | SAP Blogs

ABAP RESTful programozási modell

Szerző: Péter Manuel Cataño

SAP ABAP fejlesztési szolgáltatások

Onespire logó kicsi

Tekintse meg további bejegyzéseinket ebben a kategóriában!

Tekintse meg legfrissebb híreinket!

Onespire Ultrabalaton 2024

Beszámoló az idei Ultrabalaton fantasztikus élményeiről és eredményeiről a Onespire csapattól.

Budapesti Gazdasági Egyetem szakest 2024

A hallgatók vállalatok előadásait hallgathatták meg, valamint érdeklődhettek a pályakezdési lehetőségekről.

Az SAP S/4HANA FSCM Credit Management és az SAP ECC SD alapú hitelkezelés összehasonlítása

Bemutatjuk a kétféle megoldást, illetve új típusú SAP S/4 HANA termék által okozott változásokat.

SAP Partner Kick-off 2024

Halmos Endre, cégünk igazgatósági tagja részt vett az SAP által szervezett zágrábi eseményen.

Junior Gokart Program 2024

Egy izgalmas gokartozáson vettek részt munkatársaink, ahol többkörös versenyben mérették meg magukat.

SAP konferencia 2024 február

Egyedülálló találkozót szerveztünk a múlt héten az SAP S/4HANA és a kapcsolódó forradalmi megoldások bemutatására.

Évindító All-Staff Meeting & Díjátadó 2024

Idén is a Larus Étterem és Rendezvényközpont adott otthont a szokásos eseményünknek.

A Onespire Zrt. 2023 év végi támogatási tevékenységei

Év végi akciónk keretében három nonprofit közhasznú szervezet működését támogattuk.

SAP CDS Views: Az SAP HANA elsődleges adatszolgáltatási technológiája

Bejegyzésünkben áttekintjük az SAP HANA adta riportlehetőségeket, illetve az általuk kínált lehetőségeket

Onespire Karácsonyi Party 2023

A Onespire csapata idén sem felejtette el a karácsonyi ünneplést, melynek ezúttal a Symbol adott teret.

Mikulás Party 2023

A vidám találkozás vasárnap bontakozott ki a varázslatos Budai Fonó Zeneházban.

Az SAP Business Technology Platform (BTP) áttekintése

Cikkünkben felvázoljuk az SAP BTP megoldás adatbázis- és adatkezelési lehetőségeit, valamint bemutatjuk, hogyan támogatják a megalapozott döntések meghozatalát.

Kérdése van szolgáltatásainkkal kapcsolatban?

Vegye fel a kapcsolatot a Onespire szakértőivel!

Kövesse közösségi média oldalainkat!