ERP folyamatok támogatása mesterséges intelligencia segítségével

Onespire Zrt.

Bevezetés

Bejegyzésünkben megvizsgáljuk, hogyan támogathatók a vállalatirányítási rendszerekben kezelt folyamatok MI szolgáltatások használatával.

Az adatbiztonság és az adatok megbízhatósága elsődleges prioritást jelent minden szervezet számára. Kulcsfontosságú, hogy a vállalatirányítási rendszerekben tárolt adatok megbízhatóak és helyesek legyenek. Az ERP rendszer által támogatott üzleti területeken a döntéshozatalhoz, valamint a törvényi kötelezettségeknek való megfeleléshez ez elengedhetetlen.

Adatok rögzítése és ellenőrzése a vállalatirányítási rendszerekben

Az ERP rendszerekbe szinte folyamatosan és számos ponton rögzítenek adatokat a különböző szervezeti egységeknél dolgozó munkatársak. Például a szállítói számlák rögzítése során jelentős mennyiségű friss adat kerül be a vállalatirányítási rendszerbe.

Maga az információk felvitele is egy összetett és fokozott figyelmet igénylő folyamat. Emellett a felvitt információk számszaki és szakmai ellenőrzése szintén komoly felelőséggel jár, egy adatsornak vagy bevallásnak pontosan egyeznie kell, egészen apró elírások is költséges, időrabló javító folyamatokat tesznek szükségessé.

A mesterséges intelligencia szerepe a rögzített adatok ellenőrzésében

Nézzük meg milyen segítséget jelent az AI (Artificial Intelligence, Mesterséges Intelligencia) például a szállítói számlák rögzítése és feldolgozása során. Képes a mesterséges intelligencia önállóan könyvelni és kiváltani a szakértői munkavégzést?

A válasz nem egyértelmű, ugyanis egy hibátlan folyamatrendszerben, pontos adatokkal képes lenne, azonban a valós és nem tökéletes világban még nem igazán. Viszont vannak olyan kedvező áron kínált AI szolgáltatások, amelyekkel számottevő erőforrás-megtakarítás és adatminőség javulás érhető el. A mesterséges intelligencia szolgáltatás az adatok ellenőrzése és összehasonlítása terén már hatékonyabb megoldást kínál, mint az emberi munkavégzés. A számlákkal kapcsolatos műveletek egy jelentős hányada ebbe a kategóriába tartozik.

Az ERP rendszer fogalma

Az ERP (vagy ERP rendszer) egy angol betűszó, mely az „Enterprise Resource Planning” kifejezés rövidítése.

Magyarul a kifejezés szó szerinti fordítása „Vállalati Erőforrás Tervezés”, azonban általában „vállalatirányítási rendszerként” használjuk.

Az ERP rendszer fogalma egy olyan integrált üzleti folyamatkezelő szoftvert takar, amely ideális esetben lehetővé teszi a rögzített szervezeti adatok valós idejű elérését. Az ERP szoftver általában kiterjed több szervezeti egység tevékenységeire is. Az ERP rendszer lehetővé teszi az adatok gyűjtését, tárolását, kezelését, feldolgozását és értelmezését is az egyes területeken, és mindezt összvállalati vagy akár vállalatcsoporti szinten is végzi.

Az ERP rendszer által folyamatosan frissített és integrált képet kaphatunk a cég folyamatairól, mivel azokat egy közös adatbázisban tárolja.

ERP folyamatok támogatása MI segítségével illusztráció

Az adatrögzítés automatizálása a mesterséges intelligencia segítségével

A mesterséges intelligenciát integráló folyamatok beépítésével a szállítói számlák adatrögzítése nagymértékben automatizálható. A gépesíthető tevékenységek határvonala jelenleg az adatok felismerése és ellenőrzése körül húzódik, a szakmai döntéshozatal egyelőre inkább humán feladat. A mesterséges intelligencia modellek gyorsan fejlődnek, a következő pár évben a folyamatosan javuló képességeik nagy hatással lesznek a vállalati adminisztrációra is.

Fontos kiemelni, hogy az AI modellek széles körben hozzáférhető megjelenése valós előrelépést jelent az üzleti folyamatok automatizálása terén, de használatuk és folyamatba illesztésük komplex, szakértői támogatást igénylő feladat.

Amennyiben kérdése van a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban, keresse AI szakértőinket!

A vállalatirányítási rendszer folyamatainak felgyorsítása AI szolgáltatásokkal

Egy ERP rendszerben leképezett folyamat szempontjából több lehetőség is adódik annak felgyorsítására úgy, hogy az adatminőség nem, vagy inkább pozitív irányba változik.

A szállítói számlák rögzítése során az AI képes a dokumentumon lévő adatokat nagy biztonsággal felismerni és adatbázisban rögzíteni, függetlenül a feldolgozó algoritmusnak küldött fájlformátumtól. Ez lehet akár egy kép, például a dokumentum szkennelt példánya, pdf, pdf és xml kombinálva, sima xml, vagy egyéb egzotikus fájlformátumok is.

Az AI algoritmus segítségével gépi úton tudjuk szétválogatni a számlázási folyamat során kezelt dokumentumcsomag egyes részeit, mint például a számlát, a teljesítésigazolást, a szállításhoz kapcsolódó bizonylatokat, és egyéb iratokat. A folyamat során feldolgozott dokumentumokról rendelkezésre áll egy digitális példány, illetve az azokat egymáshoz kapcsoló adat is. A feldolgozásban részt vevők azonosítani tudják, hogy melyik dokumentum hova tartozik, hiszen az összefüggések digitális adat formájában is rendelkezésre állnak.

Az összetartozó dokumentumok közötti keresztellenőrzések elvégzéséhez is hatékony támogatást nyújt a mesterséges intelligencia modell. A teljesítésigazoláson és a számlán szereplő PO (Purchase Order, megrendelő) szám, összeg, vagy egyéb releváns adat ellenőrzését magas hatékonysággal végzi el az AI.

Összefoglalás

Tapasztalataink alapján az AI integrált számlafeldolgozó folyamatok jelentős humánerőforrás megtakarítást eredményeznek, optimális esetben javuló adatminőség és gyorsabb feldolgozás mellett.

Ha szeretne hatékonyságnövelést elérni cége ERP folyamataiban, az AI készen áll a feladatra!

ERP folyamatok támogatása mesterséges intelligencia segítségével illusztráció

DocuLine Enterprise DMS

Amennyiben érdeklik az AI támogatott dokumentumfeldolgozó megoldások, ismerje meg a cégünk által kifejlesztett DocuLine alkalmazást, ami a digitalizáció és a munkafolyamatok automatizálása terén is rugalmas és korszerű funkciókkal támogatja a hatékony működést.

A rendszer használata hatékonyabbá teszi az adminisztratív folyamatokat és segíti a belső kommunikációt. A dokumentumokat biztonságosan és jogosultságokkal védetten tárolhatja, elkerülve az illetéktelen hozzáférést. Az alkalmazás távoli elérést kínál, ami hatékony home office munkavégzést tesz lehetővé. Ne vesztegesse az idejét ismétlődő manuális feladatokkal, szabadítsa fel erőforrásait a folyamatok digitalizálásával és automatizálásával.

A Onespire Zrt. digitalizációs és mesterséges intelligencia csapata professzionális tanácsadási és fejlesztési szolgáltatásokat nyújt.

Amennyiben kérdése van az ERP rendszerekben kezelt folyamatok a mesterséges intelligencia szolgáltatások használatával történő támogatásával kapcsolatban, igényeljen ingyenes konzultációt szakértőinktől!

ERP folyamatok támogatása mesterséges intelligencia segítségével

Szerző: Bereczki Zsombor

A képeket Kocsis Vanda készítette generative AI segítségével

Onespire logó kicsi

Tekintse meg további bejegyzéseinket ebben a kategóriában!

Tekintse meg legfrissebb híreinket!

Évindító All-Staff Meeting & Díjátadó 2024

Idén is a Larus Étterem és Rendezvényközpont adott otthont a szokásos eseményünknek.

A Onespire Zrt. 2023 év végi támogatási tevékenységei

Év végi akciónk keretében három nonprofit közhasznú szervezet működését támogattuk.

SAP CDS Views: Az SAP HANA elsődleges adatszolgáltatási technológiája

Bejegyzésünkben áttekintjük az SAP HANA adta riportlehetőségeket, illetve az általuk kínált lehetőségeket

Onespire Karácsonyi Party 2023

A Onespire csapata idén sem felejtette el a karácsonyi ünneplést, melynek ezúttal a Symbol adott teret.

Mikulás Party 2023

A vidám találkozás vasárnap bontakozott ki a varázslatos Budai Fonó Zeneházban.

Az SAP Business Technology Platform (BTP) áttekintése

Cikkünkben felvázoljuk az SAP BTP megoldás adatbázis- és adatkezelési lehetőségeit, valamint bemutatjuk, hogyan támogatják a megalapozott döntések meghozatalát.

Az SAP Quality Issue Resolution megoldás áttekintése

Hatékony folyamatok az esetlegesen felmerülő minőségi problémák kezelésére az SAP rendszerben.

Navigálás az SAP lokalizáció útvesztőjében a pénzügyi terület vonatkozásában

Cikkünkben az SAP vállalatirányítási rendszer vonatkozásában áttekintjük a legfontosabb lokalizációs feladatokat.

Pécsi SAP Szakmai és Karrier nap – 2023 október

A Pécsi Tudományegyetem vezetőinek meghívására cégünk képviselői részt vettek az intézmény SAP szakmai napján.

Az SAP Integrated Business Planning megoldás áttekintése és előnyei

Bejegyzésünkben áttekintjük a felhőalapú szoftver előnyeit, illetve cégünk kapcsolódó szolgáltatásait.

Nyárbúcsúztató Grill Party 2023

Augusztus 31-én tartottuk meg hagyományos Nyárbúcsúztató Grill Party rendezvényünket, ahol újra találkozhattunk.

Paloznaki Jazzpiknik 2023

A három napos zenei fesztivált 2023 augusztus 3-án nyitották meg a MOL Nagyszínpadon.

Kérdése van szolgáltatásainkkal kapcsolatban?

Vegye fel a kapcsolatot a Onespire szakértőivel!

Kövesse közösségi média oldalainkat!