Hatékony raktárautomatizálás az SAP EWM rendszer és PLC segítségével

Automata raktárak támogatása az SAP EWM megoldásával

Bevezetés

Az e-kereskedelem dinamikus fejlődése miatt a raktárak által kiszolgálandó forgalom erőteljesen növekszik az Európai Unióban is. Ezzel párhuzamosan az átfutási idők rövidülnek, átalakulnak a jellemző rendelési profilok, és egyre inkább előtérbe kerül a pontosság. A fenti tényezők pedig az elmúlt időszakban az automata raktárak terjedéséhez vezettek, illetve az előrejelzések szerint ez a tendencia erősödni fog.

Az SAP raktármenedzsment megoldása, az EWM (Extended Warehouse Management, Kiterjesztett raktárkezelés) standard módon képes az automata anyagmozgató gépek, például rakodódaruk vagy automata csomagolórendszerek PLC rendszereihez kapcsolódni az MFS (Material Flow System, Anyagáramlási Rendszer) megoldás segítségével. Ez minden olyan termelő és gyártó cég számára lehetőséget kínál a raktári folyamatainak hatékonyságának és pontosságának növelésére, amely jelenleg az SAP EWM megoldását használja és az automatizálást tervezi meglévő vagy új, hagyományos vagy keskenyfolyosós, polcos magasraktárában. Emellett azoknak a vállalkozásoknak is érdemes megismerni a raktárautomatizálásban rejlő előnyöket, amelyek még nem használnak SAP EWM rendszert.

A Onespire Zrt. a Modim Kft.-vel közösen képes teljeskörűen megvalósítani automatizált raktármenedzsment megoldások kiépítését és bevezetését, például a gyógyszeripari cégek, autóipari és gépipar vállalkozások vagy élelmiszeripari cégek számára az alapanyagok és késztermékek hatékonyabb kezelése érdekében.

Az automatizált raktárak főbb előnyei

A raktárautomatizálás számos előnyt nyújt:

 • alacsonyabb munkaerő- és üzemeltetési költségek,
 • minimalizált emberi hibalehetőség,
 • kisebb a balesetek és incidensek esélye,
 • nagyobb raktári teljesítmény,
 • szállítási hibák minimálisra csökkentése,
 • kisebb tároló- és munkaerőhöz kapcsolódó helyiségigény,
 • készletek sérülése és vesztesége csökkent,
 • erőforrások optimális felhasználása,
 • magasabb ügyfél-elégedettség,
 • fokozott hatékonyság és termelékenység,
 • jobb készletellenőrzés,
 • több és pontosabb adatok állnak rendelkezésre,
 • pontosabb működés.

Mi az a PLC?

A PLC rövidítés az angol ’Programmable Logic Controller’ kifejezés rövidítése. Magyarul a Programozható Logikai Vezérlő, vagy Programozható Logikai Egység elnevezéseket használjuk a PLC fordításaként.

A PLC a villamos vagy villamosan működtetett folyamatok szabályozását és vezérlését végző kisvezérlő. A központi egysége egy mikroprocesszor, azonban nem tekinthető számítógépnek. A PLC elnevezésének megfelelően programozható, valamint a benne tárolt logikai kapcsolatok újraírhatók.

A Programozható Logikai Vezérlők szabványosított be- és kimenetekkel rendelkeznek, egyszerű megépítés, üzembiztos működés jellemzi őket.

A PLC segítségével egy raktárban különböző gépek, berendezések működtethetők oly módon, hogy azok irányítását az SAP EWM rendszer felügyeli. Ilyenek gépek lehetnek például a különböző szállítószalag rendszerek, felrakógépek, önvezető targoncák, komissiózó eszközök vagy csomagolóeszköz is.

Az SAP Material Flow System (MFS) bemutatása

Az SAP EWM-be épített Material Flow System (MFS) komponens az automata raktárak anyagáramlási rendszereinek közvetlen irányítására szolgál. Az anyagáramlási rendszer (MFS) lehetővé teszi egy automatikus raktár csatlakoztatását az SAP raktármenedzsment megoldásához (EWM) anélkül, hogy további raktárkezelő szoftverre lenne szükség. Az MFS-t úgy is be lehet állítani, hogy az egyes raktári feladatok kisebb részekre kerüljenek felosztásra. Ezek lépésről lépésre továbbítódnak a végrehajtásért felelős programozható logikai vezérlőnek (PLC). A kezelőegységek (handling units, HU) elhelyezése és tárolása így más szoftverrendszer használata nélkül is megtörténhet.

A raktárak automatizálásához és leghatékonyabb működtetéséhez az SAP EWM MFS korszerű és teljeskörű megoldást nyújt, az alábbi képességet beleértve:

 • Automatikus kezelőegység felismerés szkennerek segítségével.
 • Nem megfelelő kezelőegységek automatikus eltérítése (kontúrhiba, túlsúly, felismerhetőség esetén).
 • Teljesen automatizált betárolás, bármennyi köztes lépéssel.
 • Eszközök által jelentett hibák feldolgozása.
 • Kommunikációs pontok, szállítószalag szegmensek, erőforrások kapacitásainak figyelembe vétele.
 • Felrakógépek üres meneteinek csökkentése a feladatok összefésülése által.
 • „Áru az emberhez” komissiózási elv.
 • Párhuzamos, kétirányú telegram alapú kommunikáció az SAP EWM és a PLC-k között.

Az SAP EWM és a PLC rendszerek kapcsolódási lehetőségei

A két rendszer összekötése kétféleképpen is történhet, egy middleware segítségével, illetve közvetlenül is, a két megoldás eltérő lehetőségeket biztosíthat.

Az SAP EWM és a PLC közvetlen összekapcsolása esetén, az alábbi előnyökre számíthatunk:

 • Alacsonyabb licensz és üzemeltetési költségek.
 • Szorosabban integrált anyagáramlási rendszer.
 • Az SAP funkcióinak kihasználása az anyagáramlás irányítása tekintetében is.
 • Közvetlen kapcsolat a PLC eszközökkel.

Az SAP EWM és a PLC middleware megoldás segítségével történő összekapcsolása esetén, az alábbi előnyök várhatók:

 • Fokozott biztonság az izolált hálózatok révén.
 • PLC programhibák minimalizálása.
 • Feladat disztribúció kiszervezése.
 • Az SAP telegram feldolgozása magasabb szintű nyelveken.

A Modim Kft. bemutatása

A MODIM Mérnöki Kft 2010-ben alakult meg, fő tevékenységei a különböző automatizálási feladatokhoz kapcsolódnak.

A cég folyamatos képzések és fejlesztések révén a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával foglalkozik.

Szolgáltatásaik közé tartoznak a különböző automatizálási és irányítási rendszerek tervezése, műszerezése és kivitelezése is. Együttműködésünk révén az SAP EWM PLC megoldások tervezése, kivitelezése és karbantartása terén teljes körű és professzionális szolgáltatásokat tudunk nyújtani ügyfeleink számára Magyarországon és külföldön is.

További információk a Modim Kft. weboldalán találhatók.

A Onespire Zrt. automata raktár modellje

Az SAP EWM megoldás automatizálási képességeink a demonstrálására 2022 januárjában a Modim Kft.-vel közösen építettük egy demonstrációs és tesztelési célokat is szolgáló működőképes kisméretű raktárat. A modell segítségével szimulálni tudjuk a valóságban is működő különböző raktári folyamatokat (automata raktáron belüli betárolás, kitárolás és áttárolás) az SAP EWM rendszerünk és egy ipari PLC közvetlen összekötésével, valamint a befelé és kifelé irányuló, illetve belső készletmozgatások végrehajtásával.

A betárazás és kitárazás folyamatok áttekintése

Nézzük meg a kezdeti betárazási folyamat főbb lépéseit az SAP raktármenedzsment megoldásával irányított raktár modellben, amely ugyanígy zajlana egy valódi, nagyméretű raktárban is:

Rakatképzés

A beszállításon lévő mennyiséget Kezelési egységekbe csomagoljuk, hogy leképezzük a fizikai csomagokat az SAP EWM megoldásban, és lehetővé tegyük a mozgatást.

Árubeérkezés, könyvelés, címkézés és a raktárfeladat létrehozása

A rakatképzés után azokat a rendszerbe beérkeztetjük, ezzel a lépéssel keletkezik készlet az SAP EWM modulban.

Ezzel egyidőben a rakatcímke is elkészül, valamint automatikusan létrejön a betárolási raktárfeladat az átadó tálcáig.

A rakatazonosító vonalkódot leolvassa az átadó tálcán egy fixen telepített szkenner, és ezzel egyidőben megkezdődik az információáramlás a PLC és az SAP EWM rendszerek között.

 

Onepsire SAP EWM PLC modell

Kommunikáció az SAP EWM és a PLC között a további raktározási folyamatokban

A PLC küld egy üzenetet az SAP EWM rendszernek a rakatazonosítóval, amely hatására az raktármenedzsment modul meghatározza az ideális céltárhelyet, figyelembe véve a termék, valamint a rakat jellemzőit is. Ezzel párhuzamosan az EWM elküldi a feladatot a PLC számára végrehajtásra.

Amint a betárolás megtörtént, a PLC egy visszaigazoló üzenetet küld az SAP raktármenedzsment megoldás számára.

Kitárazás esetén a folyamat ugyanígy, csak az ellenkező irányba ismétlődik meg. Ezért is ennyire nagyszerű és hasznos, hogy az EWM rendszer közvetlenül kommunikálhat a PLC-vel.

Tehát ha egy SAP EWM modul által kezelt és működtetett automatizált raktárról van szó, akkor a PLC közvetlenül összeköthető az SAP ERP megoldással, így nincs szükség további kiegészítő rendszerek telepítésére a folyamathoz.

Ennek számos előnye van, nincs szükség további licencekre, csökkenthető az üzemeltetési költség, illetve az újabb igények megvalósítása esetén a middleware rendszer módosítását, fejlesztését sem kell megoldani.

Cégünk automatizált SAP raktármenedzsment megoldása

Az automatizált raktárak jelentősen könnyítik a cégek munkaerőhiányra visszavezethető problémáit.

Különösen nehéz feladat például tapasztalt targoncavezetőket találni, a rengeteg betöltetlen pozíció miatt a raktárak teljesítőképessége esetenként messze elmarad az optimálistól. Az automata raktárak görgős pályái és automata targoncái jelentős mértékben csökkentik vagy adott esetben teljesen ki is küszöbölhetik az ilyen jellegű problémákat. A kezdeti nagyobb beruházás hosszabb távon megtérül, ami egyszerűen kalkulálható az adott raktár munkaerő költségei, illetve a munkaerő-fluktuáció és hiány által okozott bevétel kiesés alapján.

Cégünknek, a Onespire Zrt.-nek Magyarországon először és egyedülálló módon sikerült ezt az automatizált raktármenedzsment megoldást bevezetnie.

Az automatizáció a raktárműködtetésben napjainkban egyre inkább preferált megoldás, miért ne működtetnénk egyszerűen és hatékonyan az SAP EWM rendszeréből?

Onepsire SAP EWM PLC modell

Az SAP EWM raktárautomatizálási szolgáltatásaink áttekintése

Cégünk a Onespire Zrt. a Modim Kft.-vel képes a raktári automatizálás teljes spektrumát megvalósítani, amely magában foglalja az alábbi tevékenységeket:

1. EWM folyamat felmérés

A fizikai PLC-ek számának, típusának és elhelyezésének meghatározása.
Az architektúra tervezése.
Az integrációs pontok feltérképezése.
Az EWM – PLC közötti feladatmegosztás megtervezése.

2. Raktárautomatizálás megvalósítása

A PLC eszközök beszerzése.
Az EWM folyamat implementációja.
Az EWM MFS beállítások elvégzése.
A hálózati architektúra kialakítása.
A PLC programozás végrehajtása.
Az integrációs feladatok elvégzése.
A PLC eszközök telepítése.

3. Üzembe helyezés és támogatás

Az EWM MFS és PLC integrált működése éles üzemben.
Hosszútávú rendszertámogatás.

Amennyiben kérdése van az SAP EWM PLC vezérelt raktárautomatizálási megoldásával kapcsolatban, írja meg szakértőinknek!

 

Hatékony raktárautomatizálás az SAP EWM rendszer és PLC segítségével

Szerző: Pásztor Péter

SAP Raktári és transzport logisztika szolgáltatások

Pásztor Péter

Tekintse meg további bejegyzéseinket ebben a kategóriában!

Tekintse meg legfrissebb híreinket!

Onespire Gyermeknap 2024

Múlt vasárnap a Nemzetközi Gyermeknapon kicsit átalakult a Onespire Iroda.

Onespire Ultrabalaton 2024

Beszámoló az idei Ultrabalaton fantasztikus élményeiről és eredményeiről a Onespire csapattól.

Budapesti Gazdasági Egyetem szakest 2024

A hallgatók vállalatok előadásait hallgathatták meg, valamint érdeklődhettek a pályakezdési lehetőségekről.

Az SAP S/4HANA FSCM Credit Management és az SAP ECC SD alapú hitelkezelés összehasonlítása

Bemutatjuk a kétféle megoldást, illetve új típusú SAP S/4 HANA termék által okozott változásokat.

SAP Partner Kick-off 2024

Halmos Endre, cégünk igazgatósági tagja részt vett az SAP által szervezett zágrábi eseményen.

Junior Gokart Program 2024

Egy izgalmas gokartozáson vettek részt munkatársaink, ahol többkörös versenyben mérették meg magukat.

SAP konferencia 2024 február

Egyedülálló találkozót szerveztünk a múlt héten az SAP S/4HANA és a kapcsolódó forradalmi megoldások bemutatására.

Évindító All-Staff Meeting & Díjátadó 2024

Idén is a Larus Étterem és Rendezvényközpont adott otthont a szokásos eseményünknek.

A Onespire Zrt. 2023 év végi támogatási tevékenységei

Év végi akciónk keretében három nonprofit közhasznú szervezet működését támogattuk.

SAP CDS Views: Az SAP HANA elsődleges adatszolgáltatási technológiája

Bejegyzésünkben áttekintjük az SAP HANA adta riportlehetőségeket, illetve az általuk kínált lehetőségeket

Onespire Karácsonyi Party 2023

A Onespire csapata idén sem felejtette el a karácsonyi ünneplést, melynek ezúttal a Symbol adott teret.

Mikulás Party 2023

A vidám találkozás vasárnap bontakozott ki a varázslatos Budai Fonó Zeneházban.

Kérdése van szolgáltatásainkkal kapcsolatban?

Vegye fel a kapcsolatot a Onespire szakértőivel!

Kövesse közösségi média oldalainkat!