Hogyan vezessük be az SAP Analytics Cloud megoldást?

Onespire Zrt.

Bevezetés

Számos kiváló publikáció jelent meg SAP Analytics Cloud témában viszont kevés olyan, amely az ügyfél perspektívájából vizsgálja meg az esetleges buktatókat és félreértési lehetőségeket. Röviden szeretnék felvillantani pár gondolatot.

Mi az az SAP Analytics Cloud? Mik az adatvizualizációs megoldás alkotórészei?

Az SAP Analytics Cloud egy adatvizualizációs eszköz. Különböző típusú adatforrásokhoz képes kapcsolódni, importálni és tárolni azok adatait, valamint vizualizálni azokat többek között diagram, táblázat, térkép és KPI formájában.

SAP Analytics Cloud adatvizualizációs eszköz

SAP Analytics Cloud adatvizualizációs megoldás

Az SAP Analytics Cloud számos rendkívül hasznos funkcióval rendelkezik, például fa struktúrába tudjuk rendezni az adatainkat és meg tudjuk becsülni a következő periódus eredményét, amit az SAP adatforrásba vissza is tudunk írni.

SAP Analytics Cloud dashboard

Az SAP Analytics Cloud világában a dashboardot sztorinak nevezzük. A sztori oldalain (page) widgetek vizualizálják az adatokat. A widget különböző típusú lehet, például térkép, diagram, táblázat, KPI, value, driver tree, stb. A widget önmagában egy üres objektum, amelyet meg kell töltenünk adatokkal, amit egy úgynevezett modell segítségével tudunk megtenni. Ezek az SAP Analytics Cloud alkotórészei.

SAP Analytics Cloud sztori

Érdemes alaposan megtervezni a sztori oldalait és a widgetek típusát azért, mert több modellre is szükség lehet attól függően, hogy mit jelenítünk meg. Manapság az ügyfelek a legtöbb esetben egy SAP HANA adatbázis alapú SAP ERP vagy Business Warehouse rendszerhez szoktak SAP Analytics Cloud előfizetést vásárolni. A későbbiekben részletesen kifejtem ennek jelentőségét.

Fontos kiemelni, hogy az SAP Analytics Cloud mobilon, tableten is elérhető, így bármikor hozzáférhetünk a legfrissebb információinkhoz.

SAP Analytics Cloud mobil és tablet nézet

Hol tároljuk az adatainkat?

Milyen adatforrásokból szeretnénk adatvizualizációt készíteni az SAP Analytics Cloud megoldásban?

Azért fontos kérdés, hogy milyen adatforrásból szeretnénk építkezni, mert élő adatbázis kapcsolat (live data connection) csak SAP rendszerekkel alakítható ki, függetlenül attól, hogy az helyben telepített (on-premise) vagy felhős (cloud) megoldás. Az élő adatbázis kapcsolat a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor a felhasználó megnyitja a sztorit, akkor az SAP Analytics Cloud a forrásrendszer adatait azonnal megjeleníti.

SAP Analytics Cloud adatkapcsolatok

https://help.sap.com/docs/SAP_ANALYTICS_CLOUD/00f68c2e08b941f081002fd3691d86a7/bdf055159cbb4f36b26c93ccb0c56066.html?locale=en-US

Ne próbálunk meg adatmodellezni SAP Analyitcs Cloudban! Alapozzuk meg a sztorikat!

A legfontosabb üzenetünk az, hogy az SAP Analytics Cloud egy adatvizualizációs eszköz, nem felhős adattárház megoldás. Az üzleti igények között legtöbbször szerepel egy olyan sztori, ami számos nagyméretű táblákból vagy Excel fájlokból szűréssel, transzformálással, összekapcsolással, matematikai vagy statisztikai műveletek végrehajtásával állítható elő. Ilyen komoly modellezési képességgel az SAP Analytics Cloud megoldás nem rendelkezik.

Az összetettebb adatmodellezéseket a forrásrendszer (SAP ERP vagy Business Warehouse) oldalán érdemes elvégezni, és olyan adathalmazt átadni, ami már elő van készítve a vizualizációra. Ez a feladat nem hagyható ki, és a projektek átfutási idejének jelentős részét képezi. Például egy SAP BW forrásrendszer esetén több view eredménye lehet a modell alapja, amelyeket egyesével ki kell alakítani. SAP HANA adatbázis és live data connection esetén érdemes kihasználni a forrásrendszer oldali pushdown képességet a legjobb performancia elérése érdekében.

Ne próbáljunk egyszerre több millió adatot megjeleníteni az SAP Analytics Cloudban!

Gondoljuk át mekkora mennyiségű adatot szeretnénk vizualizálni! Érdemes szűrő paramétereket definiálni forrás oldalon a limitációk betartása, valamint az optimális performancia érdekében. Ezen paraméterek megadását a SAP Analytics Cloud a sztori futtatásakor kéri.

Pár példa a modellek és sztorik limitációjára:

 • SAP BW, SAP Universe, SAP HANA, Google BigQuery és SQL adatforrásokhoz: 100 000 000 cella és 100 oszlop.
 • CSV- és XLSX esetében a fájlméretre vonatkozó korlátozás legfeljebb 2 000 000 000 000 sor és 100 oszlop.
 • Az SAP Business Planning and Consolidation (BPC) minden verziója: 2 000 000 000 000 sor és 100 oszlop.
 • A Google Sheets maximum 5 millió cellát engedélyez, de a Google Drive-on tárolt CSV és XLSX fájlok esetén a fenti korlát érvényes.
 • Minden más adatforrás esetében: 800 000 000 sor és 100 oszlop.

Legyen konkrét elképzelésünk és üzleti igényünk!

Fontos, hogy meg tudjuk fogalmazni, hogy mit szeretnénk látni a sztoriban. Érdemes vázlatot készíteni, lerajzolni, hogy mi az, amit meg szeretnénk jeleníteni.

Kevesebb információval a legfontosabb adatokra szorítkozunk és azokat átláthatóan és letisztult formában jelenítjük meg. Fontos, hogy a vázlat akkor teljes, ha meg tudjuk határozni a widget mögötti adatok pontos helyét, szükség esetén elvégzendő transzformációkat, szűréseket, amelyek végrehajtásával az elvárt eredményt megkaphatjuk.

Kinek készül a SAP Analytics Cloud sztori? Ki a célközönség?

Attól függően, hogy felsővezetőnek, csoportvezetőnek vagy felhasználónak készül egy sztori, teljesen eltérő elemekből épülhet fel, hiszen más és más a preferenciájuk. A felsővezetők leginkább stratégiai szinten monitorozzák a tevékenységeket. A menedzserek taktikai szinten elemzik az eredményeket. Az operatív szintű kollégák pedig gyakorlati szinten foglalkoznak a részletes adatokkal.

Stratégiai dashboard: A felsővezetőket segíti abban, hogy az átfogó vállalati és üzleti stratégia megvalósítását elemezzék. Elsősorban tervezésre és értékelésre használják.

Taktikai dashboard: Középvezetőket segít különböző üzletági folyamatok, projektek monitorozásában és kezelésében.

Operatív dashboard: Operatív egységek, üzletek, gyárak napi, óránként, vagy egyéb időközönként tervezett működését segíti.

Mennyire önkiszolgáló (self-service) az SAP Analytics Cloud megoldása?

A gyakorlat arra enged következtetni, hogy naivitás azt gondolni, hogy egy nagyvállalat munkatársai majd önállóan sztorit fognak készíteni. Az SAP Analytics Cloud önmagában nem egy bonyolult eszköz, de az adatokkal való kiszolgálása már összetett tudást és ismereteket igényel. Az esetek döntő többségében a kellő információ nem összpontosul egy személy tudásában, inkább egy csapatban, hiszen legalább három terület együttes ismerete szükséges:

 • Adatok ismerete: Milyen formában lehet megjeleníteni az adatokat úgy, hogy az, ami megjelenik, önmagáért beszéljen? Milyen összefüggések vannak az adatokban?
 • Forrásrendszer adatmodellezési ismerete: Hogyan lehet kiszolgálni adatokkal a modelleket? Milyen standard vagy egyedi view létrehozásával lehet a legtöbb sztorit kiszolgálni? Hogyan lehet betartani a korlátokat?
 • SAP Analytics Cloud ismerete: Hogyan kell az eszközt használni? Hogyan tudom összekötni a rendszerekkel? Melyik business contentet érdemes használnom?

Használjuk a standard business contentet!

Az SAP számos ingyenesen elérhető úgynevezett business contentet biztosít, amelyek az adatforrás (pl. S4HANA) standard objektumaira épülnek. A contentet az SAP Analytics Cloudban pár kattintással lehet telepíteni, és az így elkészült modellek és sztorik példaadatokkal tesztelhetők. Ha kiválasztásra kerültek a megfelelő contentek, akkor annak produktív üzembe helyezése és testre szabása további előkészítést is igényel.

SAP Analytics Cloud architektúra

https://help.sap.com/doc/ffb5f5ccfbcc437cb5673dc97926c5fd/release/en-US/8919998512534d518ea98297928cb6f1.pdf#page=429

Alkalmazzuk a hatékony sztoritervezés szabályait!

 • Határozzuk meg a célközönséget, és tervezzünk számukra sztorit
 • Mutassuk meg a lényeget azonnal!
 • Egyszerűsítsünk! Kerüljük a háttérkép és egyéb grafikai elemek használatát!
 • Igazítsuk az elemeket harmonikus rendbe!
 • Emeljük ki a legfontosabb információkat!
 • Legyünk érthetőek, és kerüljük az ismeretlen fogalmakat!
 • Használjuk a vállalati arculat színeit a kiemeléshez!
 • Hagyjuk ki a felesleges zajt! Domináljanak a formázott adatok a felesleges feliratoktól mentes sztorikon.

Mi a jövő? Merre tart az SAP Analytics Cloud megoldás?

Az adatok száma az okoseszközök világban napról napra nő. Az összegyűjtött adatok tárolásának, rendszerezésének, vizualizálásának kulcsszerepe van a vállalati stratégiák kitűzésében és a tevékenységek monitorozásban.

Az SAP stratégiai célja, hogy a vállalati felhős megoldások értékesítésében az élen járjon. A már meglévő on-premise rendszerekhez, valamint az új, felhős ERP (S4HANA Cloud) és adattárház (SAP Datasphere) megoldásokhoz is tökéletesen illeszthető az SAP Analytics Cloud, hiszen akár egy kattintással lehetőségünk van átlépni a sztorik világába.

Kérdése van az SAP Analytics Cloud megoldásokkal kapcsolatban? Vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel!

Hogyan vezessük be az SAP Analytics Cloud megoldást?

Sal Máté, BI tanácsadó

Onespire logó kicsi

Tekintse meg további bejegyzéseinket ebben a kategóriában!

Tekintse meg legfrissebb híreinket!

Onespire Gyermeknap 2024

Múlt vasárnap a Nemzetközi Gyermeknapon kicsit átalakult a Onespire Iroda.

Onespire Ultrabalaton 2024

Beszámoló az idei Ultrabalaton fantasztikus élményeiről és eredményeiről a Onespire csapattól.

Budapesti Gazdasági Egyetem szakest 2024

A hallgatók vállalatok előadásait hallgathatták meg, valamint érdeklődhettek a pályakezdési lehetőségekről.

Az SAP S/4HANA FSCM Credit Management és az SAP ECC SD alapú hitelkezelés összehasonlítása

Bemutatjuk a kétféle megoldást, illetve új típusú SAP S/4 HANA termék által okozott változásokat.

SAP Partner Kick-off 2024

Halmos Endre, cégünk igazgatósági tagja részt vett az SAP által szervezett zágrábi eseményen.

Junior Gokart Program 2024

Egy izgalmas gokartozáson vettek részt munkatársaink, ahol többkörös versenyben mérették meg magukat.

SAP konferencia 2024 február

Egyedülálló találkozót szerveztünk a múlt héten az SAP S/4HANA és a kapcsolódó forradalmi megoldások bemutatására.

Évindító All-Staff Meeting & Díjátadó 2024

Idén is a Larus Étterem és Rendezvényközpont adott otthont a szokásos eseményünknek.

A Onespire Zrt. 2023 év végi támogatási tevékenységei

Év végi akciónk keretében három nonprofit közhasznú szervezet működését támogattuk.

SAP CDS Views: Az SAP HANA elsődleges adatszolgáltatási technológiája

Bejegyzésünkben áttekintjük az SAP HANA adta riportlehetőségeket, illetve az általuk kínált lehetőségeket

Onespire Karácsonyi Party 2023

A Onespire csapata idén sem felejtette el a karácsonyi ünneplést, melynek ezúttal a Symbol adott teret.

Mikulás Party 2023

A vidám találkozás vasárnap bontakozott ki a varázslatos Budai Fonó Zeneházban.

Kérdése van szolgáltatásainkkal kapcsolatban?

Vegye fel a kapcsolatot a Onespire szakértőivel!

Kövesse közösségi média oldalainkat!