Navigálás az SAP lokalizáció útvesztőjében a pénzügyi terület vonatkozásában

Onespire Zrt.

Bevezető

Cikkünkben az SAP vállalatirányítási rendszer vonatkozásában áttekintjük az összetett hazai jogszabályoknak és egyéb követelményeknek való megfeleléssel kapcsolatos legfontosabb lokalizációs feladatokat, illetve cégünk kapcsolódó szolgáltatásait.

A hazai jogszabályi környezet és az SAP ERP rendszer pénzügyi lokalizációja

A hazai követelmények alapvetően bonyolultabbak, mint más európai országokban található hatósági előírások. Ezek közül érdemes megemlíteni a speciális adózási és adóbevallási követelményeket, az online számlázási kötelezettségeket, valamint az akár évente változó szabályozási környezetet is, amelyek kihívást okozhatnak a hazai és külföldi tulajdonú cégek számára is.

A Magyarországon működő vállalatok és szervezetek számára az SAP rendelkezik egy specifikus lokalizációs csomaggal, amely a helyi jogszabályoknak és üzleti követelményeknek megfelelően testre szabja az ERP rendszert.

Cégünk, a Onespire Zrt. számos Magyarországon működő vállalkozás számára nyújt pénzügyi lokalizációs támogatást új SAP bevezetések és rollout projektek során is. Ezek közül kiemelhetők a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. és a STADA Hungary Kft. számára végrehajtott két projektünk, amelyek során biztosítottuk a nagyvállalatok számára, hogy az SAP ERP rendszereik pénzügyi szempontból is megfeleljenek a magyar jogszabályi előírásainak.

Számos fontos feladat van az SAP vállalatirányítási rendszer hazai lokalizációja során. Pénzügyi területen az alábbi listában található nyolc területre csoportosítható feladatokat emelnénk ki gondolatébresztőnek.

1. Adózási követelmények kezelése és magyarországi lokalizációja az SAP pénzügyi moduljában

A lokalizáció lehetővé teszi a magyar adózási követelmények kezelését, ideértve az általános forgalmi adó számítását és kezelését. A rendszerben definiálhatók az áfakulcsok, amelyek automatikusan alkalmazhatóak az üzleti tranzakciók során.

Fontos a magyar jogszabályoknak való megfelelés, illetve a Magyarország-specifikus adózás beállítása, mint például a telefon és gépjármű költségekhez kapcsolódó, valamint a halasztott áfa. A folyamatos teljesítésű szolgáltatások áfakezelését is itt kell említeni, ilyenek lehetnek többek között a karbantartási szerződések vagy a rendszeres szolgáltatások, amelyek során a tevékenység egy meghatározott időszakot ölel fel.

2. A NAV Online megoldást érintő lokalizációs beállítások az SAP-ban

A NAV Online egy valós idejű elektronikus adatszolgáltatási rendszer Magyarországon, amelyet az adózóknak kötelező használni a kiállított számlák beküldésére.

A megoldáshoz való csatlakozáshoz bizonyos technikai követelményeknek kell megfelelni, így az SAP-nak integrálódnia kell a NAV Online API-jával, és támogatnia kell az adatok biztonságos és pontos átvitelét a rendszerek között. A Onespire Zrt. rendelkezik saját megoldással a kapcsolat kialakításához, de számos a piacon elérhető más NAV online számla rendszert ismerünk és vezettünk már be, köztük a SAP standard megoldását is az SAP eDocument Framework keretein belül.

3. Pénzügyi jelentések és kimutatások az SAP magyar lokalizációs csomagjában

A SAP lokalizációs csomagja tartalmaz egy minta beszámoló struktúrát a magyar pénzügyi jelentések és kimutatások elkészítéséhez, amely alapot biztosíthat az adott cég egyedi jelentéseihez. Ez magában foglalja az éves beszámolókat, mérleg és eredménykimutatásokat, egyéb pénzügyi jelentéseket, amelyeket a helyi számviteli szabályoknak és előírásoknak megfelelően kell előállítani.

4. Magyarországi adóbevallások előkészítése az SAP segítségével

A lokalizáció segítségével a vállalatok könnyedén előkészíthetik a periodikus és ad-hoc adóbevallásokat és adatszolgáltatásokat a magyar adóhatóság felé az SAP rendszerben. Ez magában foglalhatja az áfabevallásokat és más jelentéskötelezettségekkel kapcsolatos riportok generálását.

Az SAP által generált áfa riport tartalmazza az összes releváns adatot és információt a vállalat által fizetett vagy kapott általános forgalmi adóról. Ide tartozik az áfa számítások részletezése, az elszámolt áfa összegei, az áfakulcsok, az adófizetési kötelezettségek.

A belföldi összesítő jelentés magában foglalja a belföldi beszerzéshez kapcsolódó tranzakciók összesített adatait. Az EU összesítő riport tartalmazza az Európai Unió tagállamaival folytatott ügyletek összesített adatait.

Az SAP Audit riport segítségével lehet a magyarországi törvényi előírásoknak megfelelően listát előállítani az adóhatóság részére az auditbeszámoló kapcsán azokról a kibocsátott számlákról, amelyek forgalmi adót tartalmaznak. A jogszabályok kimondják, hogy e listának tartalmaznia kell az adott periódusban kiállított számlákat.

Az SAP rendszerben ezek a fenti riportok rendelkezésre állnak, hogy könnyedén letölthessék és felhasználhassák az áfa beküldési folyamat során. Fontos, hogy a riportokat az adóhatóság előírásainak és a helyi jogszabályoknak megfelelően használják.

SAP lokalizáció illusztráció

5. A hazai jogszabályoknak megfelelő dátumkezelés az SAP megoldásban

Az SAP rendszerben lehetőség van a dátumlevezetési logika testre szabására és beállítására a magyar adózási követelményeknek megfelelően. A cégek a számviteli politikájukban rögzítik a dátumlevezetési logikákat a bejövő és kimenő számlákhoz kapcsolódóan. Ezen illesztéseket szükséges a rendszerben egyedileg ügyfélspecifikusan elvégezni.

6. Speciális előlegkezelési beállítások az SAP rendszerben

Magyarországon az előlegek kiállítása és könyvelése speciálisan kezelendő. Az előlegek könyvelése során figyelembe kell venni az adózási előírásokat és a helyi számviteli szabályokat. Ezen belül figyelni kell, hogy az előlegek lejelentése a NAV felé is szükséges lehet az áfabevallások során.

7. A pénztárral kapcsolatos kérdések az SAP rendszerben

A devizás pénztár árfolyamkezelésére az SAP standard módon a súlyozott átlagárfolyam kalkulációt teszi lehetővé egy lokalizált riport segítségével. A számításhoz az előző munkanapra számított árfolyam súlyozott átlagát használjuk, a könyvelt bejövő kifizetések árfolyamát az adott napon, illetve a nyitó- és záróegyenleget.

8. Az eszközök kezelése az SAP-ban

Az eszközkönyvelésben a legfontosabb kiemelni, hogy a magyar jogszabályoknak való megfelelés miatt adótörvény szerinti értékcsökkenést kell számolnunk. Ez különbözhet a pénzügyi kimutatásokhoz használt számviteli törvény szerinti értékcsökkenéstől.

SAP pénzügyi lokalizáció illusztráció

Az SAP ERP rendszer pénzügyi lokalizációja Magyarországon

A fentiekben csupán néhány példát említettünk az elvégzendő feladatok közül, amelyeket az SAP pénzügyi lokalizációja terén végre kell hajtani a megfelelőség biztosítása terén.

Mivel Magyarországon a gyakori jogszabályi változások, a komplex adózási rendszer és a helyi riportolási követelményeknek való megfelelés óriási kihívásokat jelenthet, ezért fontos, hogy a vállalatok és az implementációs szakemberek részletesen megértsék a helyi jogszabályokat és pénzügyi követelményeket, valamint konzultáljanak az SAP támogatóival a sikeres lokalizáció érdekében.

A Onespire Zrt. széleskörű szakmai tapasztalattal rendelkezik a fent felsorolt témák mindegyikében, ennek köszönhetően professzionális és hatékony támogatást tud biztosítani a magyar jogszabályoknak való pénzügyi megfelelés kialakításában.

Szakértőink nem csak a sztenderd SAP megoldásokat ismerik alaposan, hanem az egyedi ügyféligények felmérésében és megvalósításában, valamint a kapcsolódó tanácsadási szolgáltatásokban is segítséget tudnak nyújtani.

Szerző: Barthó Dorottya

 

Abban az esetben, ha a fenti témák bármelyikében támogatásra van szüksége, keresse a Onespire Zrt. SAP Pénzügy, Számvitel és Kontrolling Kompetencia Központ vezetőjét, Kozma Álmost!

Navigálás az SAP lokalizáció útvesztőjében a pénzügyi terület vonatkozásában

SAP Pénzügy, számvitel, kontrolling Kompetencia Központ

Vezető: Kozma Álmos

Kozma Álmos

Tekintse meg további bejegyzéseinket ebben a kategóriában!

Tekintse meg legfrissebb híreinket!

Onespire főzőverseny 2024

Hagyományos ízek és kreatív csapatok versenye: Felejthetetlen csapatépítő nap a Onespire-nél!

Onespire Gyermeknap 2024

Múlt vasárnap a Nemzetközi Gyermeknapon kicsit átalakult a Onespire Iroda.

Onespire Ultrabalaton 2024

Beszámoló az idei Ultrabalaton fantasztikus élményeiről és eredményeiről a Onespire csapattól.

Budapesti Gazdasági Egyetem szakest 2024

A hallgatók vállalatok előadásait hallgathatták meg, valamint érdeklődhettek a pályakezdési lehetőségekről.

Az SAP S/4HANA FSCM Credit Management és az SAP ECC SD alapú hitelkezelés összehasonlítása

Bemutatjuk a kétféle megoldást, illetve új típusú SAP S/4 HANA termék által okozott változásokat.

SAP Partner Kick-off 2024

Halmos Endre, cégünk igazgatósági tagja részt vett az SAP által szervezett zágrábi eseményen.

Junior Gokart Program 2024

Egy izgalmas gokartozáson vettek részt munkatársaink, ahol többkörös versenyben mérették meg magukat.

SAP konferencia 2024 február

Egyedülálló találkozót szerveztünk a múlt héten az SAP S/4HANA és a kapcsolódó forradalmi megoldások bemutatására.

Évindító All-Staff Meeting & Díjátadó 2024

Idén is a Larus Étterem és Rendezvényközpont adott otthont a szokásos eseményünknek.

A Onespire Zrt. 2023 év végi támogatási tevékenységei

Év végi akciónk keretében három nonprofit közhasznú szervezet működését támogattuk.

SAP CDS Views: Az SAP HANA elsődleges adatszolgáltatási technológiája

Bejegyzésünkben áttekintjük az SAP HANA adta riportlehetőségeket, illetve az általuk kínált lehetőségeket

Onespire Karácsonyi Party 2023

A Onespire csapata idén sem felejtette el a karácsonyi ünneplést, melynek ezúttal a Symbol adott teret.

Kérdése van szolgáltatásainkkal kapcsolatban?

Vegye fel a kapcsolatot a Onespire szakértőivel!

Kövesse közösségi média oldalainkat!