SAP CDS Views: Az SAP HANA elsődleges adatszolgáltatási technológiája

Onespire Zrt.

Bevezető

Szinte minden SAP bevezetési, vagy összetettebb fejlesztési projekt során alapvető kérdésként merül fel, hogy a változások nyomán milyen új riportokra lesz szüksége az üzleti felhasználóknak. Ebben a cikkünkben arra hívjuk fel a figyelmet, hogy az SAP HANA adta lehetőségek mennyiben változtathatják meg az ilyen típusú kérdések megválaszolását, illetve, amennyiben fejlesztésre van szükség, a CDS Views alapú megoldások megvalósítása milyen fejlesztői környezetben képzelhető el.

Az SAP a HANA adatbázis-kezelő bevezetésével számos új lehetőséget teremtett, amelyekre már egy teljesen új korszakot jelentő technológiai és alkalmazási környezet épül. Az SAP HANA oszlop-orientált adattárolási koncepciója a memória méretén alapuló hardveres háttérrel közösen jelentősen csökkentette az adatbázis-lekérdezések válaszidejét, ezáltal számtalan olyan megoldás vált megvalósíthatóvá a tranzakciós (ERP) rendszerekben is, amelyek korábban csak különálló adattárházakban és üzleti intelligencia eszközökben lettek volna csak elképzelhetők.

Emellett tovább növelte a hatékonyabb adatbázis-használat előnyeit az SAP „code push-down” (vagy ,,code-to-data”) megközelítése is, amely a nagy számítási igényű feladatok adatbázis-rétegben történő végrehajtását jelenti, így az adatbázisszerverek nagyobb kapacitásainak kihasználása mellett erőforrások szabadulnak fel alkalmazásszerver rétegben, ami értelemszerűen szintén előnyösen hat a teljesítményre. Az egyik ilyen alapvető feladat az adatbázisban tárolt adatok lekérdezése.

Az SAP az általa szállított új típusú, OpenUI5 keretrendszerrel készülő és Fiori-ban futtatható programokhoz Core Data Services (CDS) technológiával szállítja adatokat, ezekkel a szolgáltatásokkal valósítja meg a gyakorlatban az előbbiekben vázolt koncepciót. A különböző CDS objektumok közül a nézetek (CDS Views) a töltik be a központi szerepet, a további objektumok elsősorban a mögöttes adatmodell megfelelő működését támogatják. Ezek a nézetek gyakorlatilag lekérdezések, és a fejlesztőkön kívül a felhasználók számára is elérhetővé tehetők. Ugyanakkor, ha szükségessé válik egy új riport, a standard nézetek gyakran nem adnak tökéletes megoldást az adott felhasználói igényre.

A meglévő CDS nézetek áttekintése

A fejlesztést megelőzően érdemes megvizsgálni, hogy mi található az SAP S/4HANA megoldás CDS Views katalógusban. Ehhez a Fiori alkalmazások között a View Browser alkalmazást kell elindítanunk, amiben számos paraméter alapján kereshetünk CDS nézetek között. Az azonnal indítható és megjeleníthető lekérdezésekhez a „Released Views for Key Users” opciót válasszuk az automatikusan felkínált „Standard” szűrés helyett és a „Query” típusú CDS View-kat indítsuk el. A CDS View-kat összetett adatkockákká is fejleszthetjük (CDS Analytical Projection Views), amelyekből szintén számos rendelkezésünkre áll alapértelmezetten. Ezeket egy másik alkalmazásban, a Query Browser-ben találjuk.

Természetesen ezek a lekérdezések nem csak a végfelhasználók számára adhatnak információkat, az adatokat egy program is felhasználhatja. Érdemes azonban megemlíteni, hogy a kapott adatokat közvetlenül módosítani, törölni, vagy bővíteni technikailag lehetséges ugyan, de ez nem javasolt, hiszen így ezekről a változásokról nem készülnek el az adott alkalmazáskörnyezetben megszokott bizonylatok. Ezért ahogyan a CDS Views elnevezés is utal rá, ez a technológia alapvetően az adatbázis olvasását támogatja. Ettől függetlenül a riport eredményét az azt felhasználó program például egy ABAP komponens segítségével fel tudja dolgozni és meg tudja hívni az említett tevékenységekhez tartozó tranzakciókat, vagy egyéb, nem ABAP kódokat is. A „code-to-data” megközelítés értelmében az ilyen módon feldolgozandó adatok mennyisége előzetesen ugyanakkor szűkíthető, hiszen a szelekciós, rendezési és számítási logikák egy része már korábban, az adatbázis rétegben elvégezhető. Ehhez előtét program fejlesztése nélkül is lehetőség van paramétereket bekérni a felhasználótól, vagy fogadni a hívást indító programtól.

SAP CDS nézetek illusztráció

Az SAP CDS nézetek fejlesztési és technológiai környezete

A fejlesztés több platformon és formában folyhat, ezt mindenekelőtt a CDS nézetek felhasználási célja, valamint a rendszer architektúrája határozza meg. Ha a nézeteket kizárólag HANA környezetben szeretnénk felhasználni, tehát ABAP programok nem dolgoznak majd velük, úgynevezett HANA CDS objektumokat hozunk létre, ellenkező esetben ABAP CDS-t készítünk.

Az előbbi esetben rendelkezésünkre áll az SAP Business Application Studio, így pedig az ebben a fejlesztői környezetben elérhető bármelyik alkalmazástípushoz tartozóan lehetőségünk van a CDS grafikus modellező eszközének használatára. Emellett természetesen ezen a felületen is módosíthatjuk az objektumok mögötti JavaScript kódot. A grafikus szerkesztés segítségével jóval átláthatóbbá válik, hogy mely táblákat és mezőket rendeztük egy nézetbe. Ennek köszönhetően a jelentősebb fejlesztői tudással nem rendelkező felhasználók is képesek lehetnek adatmodelleket létrehozni vagy szerkeszteni, mivel az egyes objektumok beállításait sem kell kódszinten megtenniünk, egy letisztult felületen dolgozhatnak.

CDS View szerkesztése az SAP Business Application Studio segítségével

1. ábra – CDS View szerkesztése az SAP Business Application Studio segítségével (Forrás: Saját szerkesztés)

Amennyiben nem vagyunk elégedettek az SAP Business Application Studio által kínált fejlesztői környezet lehetőségeivel, integrálhatjuk az adott fejlesztői rendszert a Microsoft Visual Studio Code alkalmazással is. Az SAP számos naprakész bővítménnyel segíti a fejlesztői munkát ebben a környezetben is, természetesen nem csak a CDS objektumok szerkesztését támogatva.

SAP HANA CDS view szerkesztés VS Code használatával

2. ábra – SAP HANA CDS view szerkesztés VS Code használatával (Forrás: blogs.sap.com)

Helyben telepített (On-premises) rendszer esetén azonban alapértelmezetten nincs hozzáférésünk az SAP Business Technology Platformhoz, így az SAP Business Application Studio-hoz sem, tehát az Eclipse-ben kialakított SAP Application Development Tools-szal (ADT) fejlesztői csomaggal kell dolgoznunk. Ennek előnye, hogy közvetlenül rálátunk és hozzáférünk a hagyományos, SAP ERP rendszerből ismert ABAP fejlesztési objektumokhoz, és bár HANA CDS fejlesztéshez szintén használhatjuk ezt a platformot, azokhoz a fejlesztési folyamatokhoz az SAP elsősorban a Business Application Studio használatát javasolja. Korábban ezen a felületen is adott volt a grafikus modellezés lehetősége, azonban ezt néhány éve az SAP megszüntette, így itt egyedül az OpenSQL technológiai keretein belül, kódszinten tudjuk kezelni az ABAP CDS view objektumokat. Ehhez az Eclipse-ben rendkívül részletes dokumentációt találunk, a SAP GUI-hoz hasonlóan itt is az F1 gomb segítségével érhetjük el a fejlesztést támogató anyagokat. A keresővel támogatott és hierarchikusan felépített dokumentáció segítségével akár a mélyebb OpenSQL ismeretekkel nem rendelkezők is képesek lehetnek gyorsan elsajátítani a fejlesztéshez szükséges alapokat.

Ha valamilyen okból szükségesnek látjuk, lehetőségünk van az ABAP CDS nézeteket hagyományos ABAP View-ként is hasznosítani, mivel a rendszer igény esetén létrehozza és aztán automatikusan újragenerálja ezeket a típusú nézeteket is. Ez például akkor lehet hasznos, ha van egy olyan egyedi fejlesztésű programunk, amely ABAP View-kat használ és ezek nem az elvárt teljesítménnyel működnek. Ha ezeket egyszerűen kicseréljük azonos felépítésű, de ABAP CDS View-ból származtatott adatbázis-nézetekre, a működési logika megmarad, azonban a teljesítmény már a HANA kapacitásaiból következően viszonylag kevés fejlesztői időráfordítás nyomán is jelentősen javulni tud.

Mivel az SAP CDS technológia alkalmazásfüggetlen és alapvető célokat szolgál az SAP HANA alapú rendszerekben, számtalan esetben hasznosítható. A megoldás legnagyobb előnyei közé tartozik, hogy a lekérdezések gyorsak és viszonylag könnyen megvalósíthatók, valamint minden platformon hozzáférhetők. Amennyiben teljesítményproblémákkal szembesülünk, rövid idő alatt kell riportokat kialakítanunk, vagy egy alkalmazás fejlesztéséhez van szükségünk adatokra, a megoldást nagy valószínűséggel az SAP CDS jelentheti.

A Onespire Zrt. SAP szakértői folyamatosan kutatják az új típusú technológiákat, köztük az SAP CDS Views alapú riportok által kínált lehetőségeket és előnyöket is. Mély elméleti tudásunk mellett munkatársaink számos korábbi projekt során alapos gyakorlati tapasztalatokat is szereztek. Ennek köszönhetően hatékony támogatást tudunk nyújtani az SAP CDS Views alapú riportok kialakításában, a felméréstől a megvalósításig.

Amennyiben kérdése van az SAP CDS Views technológiával kapcsolatban, vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel!

SAP CDS Views – az SAP HANA elsődleges adatszolgáltatási technológiája

Onespire Zrt.

A képeket Kocsis Vanda készítette generative AI segítségével

Onespire logó kicsi

Tekintse meg további bejegyzéseinket ebben a kategóriában!

Tekintse meg legfrissebb híreinket!

Onespire Gyermeknap 2024

Múlt vasárnap a Nemzetközi Gyermeknapon kicsit átalakult a Onespire Iroda.

Onespire Ultrabalaton 2024

Beszámoló az idei Ultrabalaton fantasztikus élményeiről és eredményeiről a Onespire csapattól.

Budapesti Gazdasági Egyetem szakest 2024

A hallgatók vállalatok előadásait hallgathatták meg, valamint érdeklődhettek a pályakezdési lehetőségekről.

Az SAP S/4HANA FSCM Credit Management és az SAP ECC SD alapú hitelkezelés összehasonlítása

Bemutatjuk a kétféle megoldást, illetve új típusú SAP S/4 HANA termék által okozott változásokat.

SAP Partner Kick-off 2024

Halmos Endre, cégünk igazgatósági tagja részt vett az SAP által szervezett zágrábi eseményen.

Junior Gokart Program 2024

Egy izgalmas gokartozáson vettek részt munkatársaink, ahol többkörös versenyben mérették meg magukat.

SAP konferencia 2024 február

Egyedülálló találkozót szerveztünk a múlt héten az SAP S/4HANA és a kapcsolódó forradalmi megoldások bemutatására.

Évindító All-Staff Meeting & Díjátadó 2024

Idén is a Larus Étterem és Rendezvényközpont adott otthont a szokásos eseményünknek.

A Onespire Zrt. 2023 év végi támogatási tevékenységei

Év végi akciónk keretében három nonprofit közhasznú szervezet működését támogattuk.

Onespire Karácsonyi Party 2023

A Onespire csapata idén sem felejtette el a karácsonyi ünneplést, melynek ezúttal a Symbol adott teret.

Mikulás Party 2023

A vidám találkozás vasárnap bontakozott ki a varázslatos Budai Fonó Zeneházban.

Az SAP Business Technology Platform (BTP) áttekintése

Cikkünkben felvázoljuk az SAP BTP megoldás adatbázis- és adatkezelési lehetőségeit, valamint bemutatjuk, hogyan támogatják a megalapozott döntések meghozatalát.

Kérdése van szolgáltatásainkkal kapcsolatban?

Vegye fel a kapcsolatot a Onespire szakértőivel!

Kövesse közösségi média oldalainkat!