Online számla adatszolgáltatás 2020 július 1-jétől érvényes törvényi változások

Elkezdődött a visszaszámlálás!

Változások: online számla adatszolgáltatás 2020 július

Az eddiginél lényegesen szélesebb körben kell adatot szolgáltatni a kibocsátott és a befogadott számlákról. A számlázásra vonatkozó módosítások maguk után vonják az ÁFA bevallási gyakorlat változását.

2020.07.01-je a következő mérföldkő az online számla adatszolgáltatás témakörben. A 2020-as évre tervezett módosítások közül életbe lépnek a 2020.04.01-jére tervezett, de a COVID-19 miatt halasztott változások. Emellett a korábbi ütemezésnek megfelelően 2020.07.01. határnappal kiszélesedik az online számla adatszolgáltatási kör.

1.

ONLINE
SZÁMLA

Megszűnik a 100.000
HUF értékhatár

2.

ÁFA BEVALLÁS

Bejövő számla esetében
a belföldi összesítő
értéhatára megszűnik.

3.

KAPCSOLÓDÓ TERÜLETEK

Számlázás

Legfontosabb változások az online számla adatszolgáltatási kötelezettség tekintetében

Az adatszolgáltatást a 2020.június 30-át követően kiállított számla, számlával egy tekintet alá eső okiratoknál kell először alkalmazni.

Fókuszpontok:

  • Kibővített adatszolgáltatási kör magába foglalja, hogy információt kell szolgáltatni: a belföldi fordított adózású, adómentes ügyletek vagy használt cikk értékesítéséről kiállított számlákról.
  • A számlán kötelező feltüntetni a belföldi nyilvántartásba vett adóalany partner adószámának első 8, míg a belföldi fordított adózás esetén az adószám 11 számjegyét.
  • A számlát a teljesítést követő 8 napon belül ki kell állítani.
  • A számlában lévő áthárított ÁFA összegének értékhatára 100.000 Ft-ról 0 Ft-ra csökken.
  • ÁFA csoporton belüli számlák nem küldendők.

Tárgyi adómentesség kapcsán bizonyos ügyletekről – adómentes ingatlan értékesítés – kötelező számlát kiállítani.

Továbbra sem kell adatot szolgáltatni olyan közérdekű vagy tárgyi adómentes ügyletről, amiről az ÁFA törvény előírásai alapján elegendő számlától eltérő számviteli bizonylat kiállítása pl. hatósági díjak, kártérítések stb.

Kapcsolódó területek

Az online adatszolgáltatás bővülésének eredményeképpen a Belföldi Összesítő jelentés jelenlegi 100.000 HUF-os értékhatára megszüntetésre került. A kapcsolódó lokalizációs
javítást a “2914549 – LC HU – DSP report changes from 07/2020” – üzenet tartalmazza. A módosítás implementálását, tesztelését legkésőbb augusztus első heteiben javasoljuk elvégezni.

Adóügyi ellenőrző riport, RFHUAUDIT – továbbra is követelmény, tartalmának egyeznie kell az online számla adatszolgáltatási kötelezettséggel. A két eszköz adattartalmának egyeztetését ajánljuk.

Adatszolgáltatásokban kiemelt szerepet kapnak a korrekciós és előleg folyamatok. Ebből adódóan célszerű az alkalmazott üzleti gyakorlat felülvizsgálata, ellenőrzése.

Rólunk

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a lokalizáció kérdése implementációk során alacsonyabb prioritásként kezelt, annak ellenére, hogy a törvényi szabályozások, megfelelések, szabályok mindennapjaink szerves része. Hazánkban a lokalizációban nem csak a pénzügyi terület érintett, hanem szervesen összekapcsolódik számlázási és logisztikai folyamatokkal.

Online számla adatszolgáltatás

Onespire Zrt.-nél egy külön team foglalkozik a lokalizációs témákkal. A team az érintett területeken dolgozó tanácsadó kollegákat foglal magába, akik szorosan együttműködnek az SAP Hungary-vel.

Onespire logo

Online számla adatszolgáltatás 2020 július 1-jétől érvényes törvényi változások

Onespire Zrt.

Kövesse a Onespire Zrt. közösségi média oldalait is!

További bejegyzéseink

Fiori 3 – Spaces and Pages a Horizonton

Fiori 3 – Spaces and Pages a Horizonton

Habár a Fiori 3-at 2018-ban jelentették be, az azóta eltelt időben is fejlődtek egyes részei. Ez a cikk a két legújabb és legrelevánsabb fejleményt emeli ki.

Onespire All Staff Meeting 2022

Onespire All Staff Meeting 2022

Október 20-án került sor cégünk idei őszi All Staff Meeting rendezvényére, amelynek a Budai vár alatti, az Alagút tetején található Manna Lounge nyújtott helyszínt.

Kérdése van szolgáltatásainkkal kapcsolatban?

Küldje el e-mail címét és kérdését, szakértőnk megkeresi Önt két munkanapon belül!

4 + 5 =

Share This