Számlaadatok lekérdezésének jó gyakorlata 

Budapest, 2021 június 30. 

NAV kerekasztal beszélgetés munkatársunk, Szalai Anett részvételével az elektronikus számlázás és számlafeldolgozás helyzetéről

A kiadott számlák adatai már egy éve lekérdezhetők, ami a könyvelés és az ÁFA bevallás automatizálását készíti elő. Az évfordulón az SDSYS Zrt. online szakmai fórumán Szalai Anett, a Onespire Zrt. SAP Outbound Logisztika Kompetencia Központ vezetője, Czöndör Szabolcs, a NAV KAVIG Informatikai és Transzferár Ellenőrzési Főosztály főosztályvezetője, Mizsányi Attila, a NAV Digitális Megoldások Ellenőrzési Osztályának osztályvezetője, Kocsis Csaba, az online számlarendszer fejlesztési vezetője és Poór Károly, az SDSYS cégvezetője osztották meg tapasztalataikat és gondolataikat a témában.

A kerekasztal beszélgetés elején a résztvevők az elektronikus számla fogalmával kapcsolatos kérdéseket tisztázták.

Ezt követően az elektronikus számlázás elterjedésére vonatkozó felmérések adatait és a NAV XML-számlában rejlő lehetőségeket tekintették át.

Munkatársunk, Szalai Anett elmondása szerint a bejövő számlák elektronikus feldolgozásával kapcsolatos ügyviteli forradalom jól halad, azonban a kimenő számlák kiállításánál és küldésénél jelenleg még nem teljesen elektronikus vagy automatizált a folyamat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal XML-számlában jó lehetőséget lát egy egységes sablon és struktúra kialakítására, amely elősegítheti a számlák kiállításának automatizálását is. Ugyanakkor rámutatott, hogy léteznek olyan nehezen egységesíthető területek, például a termékdíj, amelyek hosszútávon is szükségessé teszi az emberi beavatkozást a számlázás folyamatába. Emiatt számos visszajelzés érkezik a jelenlegi elérhető XML adatkörök további bővítésére vonatkozóan.

A NAV XML segítségével történő e-számlázás használata miatt várható, hogy a felhasználók a teljes ügyviteli rendszerüket digitalizálni fogják, hiszen erre építve nem kell saját megoldást fejleszteniük.

A kerekasztal beszélgetés másik témaköre a rendszer működéssel kapcsolatos problémák voltak, amelyek főleg lassulások, de esetenként leállások formájában is jelentkeznek.

Tekintse meg a kerekasztal beszélgetés videó felvételét!

Szalai Anett

SAP Outbound Logisztika Kompetencia Központ

Szakmai vezető: Szalai Anett

SAP logisztika szakértő

Adózóna

Az Adózóna Magyarország mértékadó adózási szakportálja, a HVG Kiadó adózással foglalkozó internetes tudásbázisa. A portál létrehozásának az volt a célja 2009-ben, hogy a népszerű HVG Adó-, Tb-, Munkajog-, és egyéb gazdasági témájú különszámok kiegészítéseként létrejöjjön egy információs bázis, ahonnan az olvasók már nem csak egyszer egy évben, hanem folyamatosan és mindig naprakészen tájékozódhatnak.

Onespire logo

Számlaadatok lekérdezésének jó gyakorlata

Onespire Zrt.

Kövesse a Onespire Zrt. közösségi média oldalait is!

További bejegyzéseink

Fiori 3 – Spaces and Pages a Horizonton

Fiori 3 – Spaces and Pages a Horizonton

Habár a Fiori 3-at 2018-ban jelentették be, az azóta eltelt időben is fejlődtek egyes részei. Ez a cikk a két legújabb és legrelevánsabb fejleményt emeli ki.

Onespire All Staff Meeting 2022

Onespire All Staff Meeting 2022

Október 20-án került sor cégünk idei őszi All Staff Meeting rendezvényére, amelynek a Budai vár alatti, az Alagút tetején található Manna Lounge nyújtott helyszínt.

Kérdése van szolgáltatásainkkal kapcsolatban?

Küldje el e-mail címét és kérdését, szakértőnk megkeresi Önt két munkanapon belül!

3 + 8 =

Share This