Többlépéses betárolási folyamat SAP EWM-kezelt raktárban 

Az „Irányított betárolási folyamat az SAP EWM Raktármenedzsment rendszerében” című cikkünkben bemutattuk, hogy a betárolás során hogyan vezeti le a rendszer az optimális cél tárhelyet a háttér raktártípusban.

Folyamat-orientált raktározásvezérlés

A nagyobb, komplex raktárakban azonban a kamion lepakolása és a végső háttér tárhelyre való betárolás között számos lépés végrehajtása lehet szükséges. Ezeket indokolhatja az adott termékek jellemzői, ügyviteli szempontok, valamint a raktár technológiai kialakítása.

Az SAP EWM-ben lehetőség van ezeknek a többlépéses folyamatoknak a leképezésére, melyre a folyamat-orientált raktározásvezérlés ad lehetőséget. A folyamat-orientált funkcióban definiáljuk az adott fizikai folyamat leképezését, melynek részeit az EWM külső lépésnek hív. Ahány külső lépést definiálunk egy folyamatban, azt mind végre kell hajtani mielőtt a végső tárhelyre bekerülne a kezelési egység.

A különböző raktártermékekhez lehetőség van eltérő folyamatok meghatározására. Például lehetnek olyan termékek, melyek a lerakodás után közvetlenül a Raktárban helyet foglalhatnak, más termékek esetében viszont szükség lehet többek között mosatásra, minőségellenőrzésre, dekonszolidálásra vagy számlálásra.

Többlépéses betárolási folyamat: Folyamat orientált raktározásvezérlés

Layout-orientált raktározásvezérlés

Adott esetekben arra is szükség lehet, hogy két pont között nem közvetlenül, hanem egy köztes ponton keresztül jöjjenek létre a raktárfeladatok. Erre a layout-orientált raktárvezérlés ad lehetőséget az SAP EWM-ben.

Gyakran előfordul, hogy egy erőforrás (raktáros, vagy anyagmozgató gép) nem tud végrehajtani közvetlenül egy betárolási feladatot a raktár fizikai jellemzői miatt, ezért mindenképpen az eredeti raktárfeladat felbontására van szükség. Ilyenkor létrejön egyből mind az átadó pontra mutató, mind pedig a végső tárhelyre mutató raktárfeladat, melyek közül a második várakozó státuszban van. Az átadó pontra mutató raktárfeladat nyugtázását követően felnyílik a követő raktári feladat és így lehetőség nyílik a következő erőforrás számára a betárolás elvégzésére.

Másik tipikus példa a layout-orientált működésre egy automatizált raktár betárolási folyamata, ahol a kezelési egységek görgős pályákon haladnak a felrakógépekig.

Többlépéses betárolási folyamat: Layout orientált raktározásvezérlés

Az EWM először a folyamat-orientált raktározásvezérlés alapján határozza meg a betárolás menetét, és ezután vizsgálja meg, hogy az egyes raktárfeladatokat szükséges-e felbontani a layout-orientált vezérlés beállításainak megfelelően.

A kettő raktározásvezérlési módszer együttes működését az alábbi, betárolási folyamatot bemutató ábra szemlélteti:

Kombinált raktározás vezérlési módszer

A folyamat-orientált vezérlésben beállított összes külső lépést végre kell hajtani, ahhoz, hogy a rakatot betárolhassuk a végső rendeltetési tárhelyére. Az EWM képes leképezni a legkomplexebb ügyféligényeket is, a funkciót egy egyszerűbb folyamaton keresztül mutatjuk be.

A szállítótól érkező termékek áruátvétele a lerakodással kezdődik, mely során megtörténhet a szállító által küldött termékek ellenőrzése és a fizikai áruátvétel.

Ezután a raktártermék beállítástól függően eltérő többlépéses betárolási folyamat definiálására is lehetőség van.

Ahogy az ábrán is látszik, a minőségellenőrzés-köteles cikkek esetén a második külső lépést is végre kell hajtani, míg más termékek esetén következhet a végső betárolás. A layout-orientált raktározásvezérlés miatt azonban a második és harmadik külső lépés között nem mozoghat közvetlenül a rakat.

A betárolás fizikai elvégzéséhez egy átadópontra is szükség van, így a rendszer felbontja a szaggatott vonallal jelölt raktári feladatot. Ilyenkor két raktári feladat jön létre, melyek közül a második várakozó státuszban van, ami az átadópontra létrejött raktári feladat nyugtázását követően nyílik fel, és ezután van lehetősége a raktári erőforrásnak a feladat végrehajtására, azaz a végső tárhelyre való bekönyvelésre.

Pásztor Péter

Többlépéses betárolási folyamat SAP EWM-kezelt raktárban

Szerző: Pásztor Péter

SAP Raktári és Transzport logisztika Kompetencia Központ

Kövesse a Onespire Zrt. közösségi média oldalait is!

További bejegyzéseink

Fiori 3 – Spaces and Pages a Horizonton

Fiori 3 – Spaces and Pages a Horizonton

Habár a Fiori 3-at 2018-ban jelentették be, az azóta eltelt időben is fejlődtek egyes részei. Ez a cikk a két legújabb és legrelevánsabb fejleményt emeli ki.

Onespire All Staff Meeting 2022

Onespire All Staff Meeting 2022

Október 20-án került sor cégünk idei őszi All Staff Meeting rendezvényére, amelynek a Budai vár alatti, az Alagút tetején található Manna Lounge nyújtott helyszínt.

Kérdése van szolgáltatásainkkal kapcsolatban?

Küldje el e-mail címét és kérdését, szakértőnk megkeresi Önt két munkanapon belül!

7 + 11 =

Share This