Az SAP S/4HANA FSCM Credit Management és az SAP ECC SD alapú hitelkezelés összehasonlítása

Onespire Zrt.

Bevezetés

A vállalatok számára kulcsfontosságú a pénzügyi stabilitás és az üzleti folyamatok hatékony kezelése.

Az SAP két különböző megközelítést kínál a hitelkezelés terén, az egyik az SAP S/4HANA FSCM (Financial Supply Chain Management) Credit Management, a másik pedig az SAP ECC SD (Sales and Distribution) alapú hitelkezelés.

Ebben a cikkben részletesen elemezzük ezeket a megoldásokat annak érdekében, hogy segítsünk bemutatni, milyen változások következtek be az új típusú termék bevezetésével az SAP S/4 HANA rendszerben.

A hitelkezelés áttekintése

A hitelkezelés, vagy credit management egy jól körülhatárolható folyamat és funkció a vállalati pénzügyek területén. A hitelkezelési tevékenységek célja a pénzügyi stabilitás biztosítása, a likviditás optimalizálása, valamint a pénzügyi kockázatok minimalizálása.

A hitelkezelés lefedi a vevőkkel történő üzleti tranzakciókhoz kapcsolódó hitelképesség ellenőrzését, a hitelkorlátok meghatározását, a fizetési feltételek kezelését és a vevői követelések beszedését.

A két modul hitelkezelési funkcióinak és főbb jellemzőinek összehasonlítása

Teljesítmény és sebesség

Az SAP S/4HANA FSCM a legújabb memória alapú adatbázis technológiát (in-memory database, IMDB) használja, ami gyors adatelérést és feldolgozást tesz lehetővé.

Ezzel szemben az SAP ECC SD alapú hitelkezelési megoldás hagyományos adatbázison működik, ami lassabb működést és hosszabb feldolgozási időt eredményez.

Tehát az S/4HANA FSCM kivételes teljesítményt és sebességet kínál a hitelkezelési folyamatok kezelése terén is.

Valós idejű elemzések és riportok

Az S/4HANA FSCM hitelkezelési megoldás lehetővé teszi a valós idejű elemzéseket és riportokat, amelyek azonnali betekintést nyújtanak a pénzügyi adatokba.

Az SAP ECC SD alapú rendszer esetében az adatok frissítése és elemzése hosszabb időt vehet igénybe, ami a döntéshozatalban lassabb eredményhez vezethet.

Integráció más modulokkal

Az S/4HANA FSCM szorosan kapcsolódik más S/4HANA modulokhoz, például a pénzügyi, számviteli, és értékesítési területekhez. Ennek eredményeképpen a vállalati folyamatok egységesen és jól összehangoltan működtethetők.

Az ECC SD alapú rendszer alapvetően csak az SD és FI modullal van integrálva, ezzel szemben az S/4HANA új típusú credit managementjében már a Szerződéses folyószámlákon (FI-CA modul) kezelt vevői tételeket is figyelembe lehet venni a hitelkeret megállapításokhoz kapcsolódóan.

Emellett az új típusú Credit Management segítségével lehetőség van sztenderd kapcsolatokon keresztül különböző SAP megoldásokból adatokat átadni egy központi rendszerbe online, így egy centralizált hitelkezelési rendszer is kialakítható.

SAP FSCM credit management ábra

Felhasználói élmény és kezelhetőség

Az S/4HANA FSCM modern és felhasználóbarát felülettel rendelkezik, amely egyszerűsíti a rendszer használatát és csökkenti a felhasználói hibák lehetőségét.

Az ECC SD alapú hitelkezelési megoldás hagyományosabb felhasználói felülettel rendelkezik, amelynek elsajátítása és kezelése kevésbé egyszerű

A SAP S/4 HANA-val megjelent Fiori felületen is elérhető váltak az adatbeviteli és riportálási lehetőségek a Credit Managementhez kapcsolódóan. Ezek az új riportok gyorsabban és sokkal interaktívabban mutatják be a modulból kinyerhető adatokat, ezáltal segítve a napi működést, és gyorsabb döntéshozatalt.

Jövőállóság

Az SAP az S/4HANA platformmal tervezi kiváltani az ECC rendszereket, így az újdonságokat a régebbi technológiára már nem tervezik minden esetben megvalósítani.

Az ECC-ben elérhető SD alapú Credit Management az SAP S/4 HANA konverzióval automatikusan kivezetésre kerül és csak az FSCM alapú megoldás áll majd rendelkezésre. Így egy S/4 HANA konverzió vagy egy új zöldmezős bevezetés során az ügyfeleink már a korszerű megoldással találkozhatnak.

SAP FSCM FI-AR credit management ábra

Az SAP S/4 HANA FSCM Credit Management újdonságai

Az SAP S/4HANA FSCM a pénzügyi folyamatok terén új szintet képvisel, illetve a hitelkezelés terén is számos új funkciót kínál. Az alábbiakban bemutatjuk az SAP S/4HANA FSCM hitelkezelési megoldás néhány kiemelkedő újdonságát.

In-memory adatkezelés

Az SAP S/4HANA FSCM a legújabb in-memory (memória alapú) adatbázis technológiát alkalmazza, amely lehetővé teszi a rendszer számára, hogy nagy mennyiségű adatot valós időben kezeljen. Ez a funkció támogatja a gyorsabb és hatékonyabb hitelértékelést, és az üzleti döntéshozatalt is felgyorsítja.

Valós idejű kockázatkezelés

A valós idejű adatelérés révén az SAP S/4HANA FSCM lehetővé teszi a valós idejű kockázatkezelést. Ezáltal a vállalatok azonnal észlelhetik és kezelhetik a potenciális kockázatokat, ami kulcsfontosságú a pénzügyi stabilitás fenntartásához.

Automatizált hitelértékelési folyamatok

Az új funkciók segítségével az SAP S/4HANA FSCM képes az automatizált hitelértékelési folyamatok végrehajtására. Az intelligens gépi tanulási algoritmusok segítségével a rendszer automatikusan kiértékeli a vevők hitelképességét, minimalizálva ezzel az emberi beavatkozás szükségességét és növelve a folyamat hatékonyságát.

Szoros integráció más SAP S/4HANA modulokkal

Az SAP S/4HANA FSCM szorosan integrálódik más S/4HANA modulokkal, például a pénzügyi számvitellel és az értékesítéssel. Ez a szoros integráció lehetővé teszi a folyamatok egységes kezelését és a valós idejű információáramlást a vállalaton belül.

Felhasználóbarát felület

Az SAP S/4HANA FSCM új, modern és felhasználóbarát felhasználói felülettel rendelkezik. Ez egyszerűsíti a felhasználók munkáját, növelve ezzel a rendszer használhatóságát és csökkentve a hibalehetőségeket.

Előrejelző elemzések és riportok

Az SAP S/4HANA FSCM lehetőséget biztosít előrejelző elemzésekre és riportokra, amelyek segítik a vállalatokat a jövőbeni pénzügyi kihívások és lehetőségek azonosításában. Az előrejelző analitika révén a vállalatok jobban felkészülhetnek az üzleti változásokra.

Mobilitás és hozzáférhetőség

Az új SAP S/4HANA FSCM lehetőséget biztosít a mobilitásra és hozzáférésre felhő alapon. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bárhol és bármikor hozzáférjenek a hitelkezelési funkciókhoz, növelve a rendszer rugalmasságát és alkalmazkodóképességét.

Összefoglalás

Az SAP S/4HANA FSCM hitelkezelésének új funkciói jelentős előrelépést jelentenek a pénzügyi folyamatok és a hitelkezelés területén. A valós idejű adatok, az automatizált folyamatok és az előrejelző analitika révén a vállalatok hatékonyabban és proaktívabban kezelhetik a pénzügyi kihívásokat, hozzájárulva ezzel az üzleti sikerükhöz.

Fontos emellett megjegyezni, hogy a FSCM Credit Management funkcionalitásban licensz szempontjából van egy alap csomag, amit az alap S/4 HANA normál terjedelemében rendelkezésre áll, de a bővített funkcionalitásokhoz külön licensz vásárlása lehet szükséges.

A Onespire Zrt.-nél számos ügyfélnél sikeresen vezettünk be egy-egy zöldmezős S/4 HANA implementálás során FSCM Credit Managementet is a többi kapcsolódó modul együtt, amely rendszerek azóta is sikeresen támogatják az adott üzleti folyamatokat hitel kezelés oldalról.

SAP FSCM cikk illusztráció

Amennyiben támogatásra van szüksége az SAP S/4HANA FSCM hitelkezelési modullal kapcsolatban, keressék bizalommal cégünk Pénzügy, Számvitel, Kontrolling Központját!

Az SAP S/4HANA FSCM Credit Management és az SAP ECC SD alapú hitelkezelés összehasonlítása

Kozma Álmos

A képeket Kocsis Vanda készítette generative AI segítségével

Onespire logó kicsi

Tekintse meg további bejegyzéseinket ebben a kategóriában!

Tekintse meg legfrissebb híreinket!

Onespire Ultrabalaton 2024

Beszámoló az idei Ultrabalaton fantasztikus élményeiről és eredményeiről a Onespire csapattól.

Budapesti Gazdasági Egyetem szakest 2024

A hallgatók vállalatok előadásait hallgathatták meg, valamint érdeklődhettek a pályakezdési lehetőségekről.

SAP Partner Kick-off 2024

Halmos Endre, cégünk igazgatósági tagja részt vett az SAP által szervezett zágrábi eseményen.

Junior Gokart Program 2024

Egy izgalmas gokartozáson vettek részt munkatársaink, ahol többkörös versenyben mérették meg magukat.

SAP konferencia 2024 február

Egyedülálló találkozót szerveztünk a múlt héten az SAP S/4HANA és a kapcsolódó forradalmi megoldások bemutatására.

Évindító All-Staff Meeting & Díjátadó 2024

Idén is a Larus Étterem és Rendezvényközpont adott otthont a szokásos eseményünknek.

A Onespire Zrt. 2023 év végi támogatási tevékenységei

Év végi akciónk keretében három nonprofit közhasznú szervezet működését támogattuk.

SAP CDS Views: Az SAP HANA elsődleges adatszolgáltatási technológiája

Bejegyzésünkben áttekintjük az SAP HANA adta riportlehetőségeket, illetve az általuk kínált lehetőségeket

Onespire Karácsonyi Party 2023

A Onespire csapata idén sem felejtette el a karácsonyi ünneplést, melynek ezúttal a Symbol adott teret.

Mikulás Party 2023

A vidám találkozás vasárnap bontakozott ki a varázslatos Budai Fonó Zeneházban.

Az SAP Business Technology Platform (BTP) áttekintése

Cikkünkben felvázoljuk az SAP BTP megoldás adatbázis- és adatkezelési lehetőségeit, valamint bemutatjuk, hogyan támogatják a megalapozott döntések meghozatalát.

Az SAP Quality Issue Resolution megoldás áttekintése

Hatékony folyamatok az esetlegesen felmerülő minőségi problémák kezelésére az SAP rendszerben.

Kérdése van szolgáltatásainkkal kapcsolatban?

Vegye fel a kapcsolatot a Onespire szakértőivel!

Kövesse közösségi média oldalainkat!