Utánpótlási stratégiák egy SAP EWM által kezelt raktárban

Cikkünkben áttekintjük az SAP S/4HANA raktárgazdálkodási rendszerben kialakítható alapvető készlet-utánpótlási stratégiákat, valamint a raktáron belüli és a gyártáshoz kapcsolódó utánpótlási folyamatokat egy korábban megvalósított hazai autóipari projektünk során.

Utánpótlási folyamat az SAP EWM megoldásban

Az SAP EWM-ben az utánpótlási folyamat biztosítja a komissió tárhelyek megfelelő készletszintjét.  Az utánpótlási folyamat jelentőségét nem szabad alábecsülnünk, mert ez a raktáron belüli folyamat kulcsfontosságú a kiszállítás, illetve a gyártáskiszolgálás zavartalan biztosításához.

Az utánpótlás mennyiségének meghatározása történhet Raktártípus vagy Rögzített tárhelyek szintjén. Ez a fő beállítás Raktártípusonként adható meg az SAP EWM raktárgazdálkodási rendszerében.

Raktártípus szinten

 • Ebben az esetben az SAP EWM a Raktártípus teljes készletét vizsgálja a szükséges utánpótlási mennyiség meghatározásához (adott termékből). Az utánpótlás adott Raktártípuson belül bármely tárhelyre történhet.
 • Termékenként és Raktártípusonként kell megadni a folyamat működéséhez szükséges paramétereket: Minimum mennyiség, Minimum utánpótlási mennyiség, Maximum mennyiség.
 • A raktári folyamat kialakításakor fontos észben tartanunk, hogy a Tárhelyek maximális száma (mennyi tárhelyet foglalhat el az adott Raktári termék) erősebb paraméter, mint a Maximális mennyiség. Így például ha egy termékből maximum 2 tárhelyet engedélyezünk egy Raktártípuson belül, hiába állítjuk a Maximális mennyiséget olyan mennyiségre, amely például 5 tárhelyet is elfoglalna, az utánpótlás csak 2 tárhelynyi mennyiségre fog létrejönni.

1. ábra: Termék utánpótlás raktártípus szinten

1. ábra: Termék utánpótlás raktártípus szinten.

Rögzített tárhely szintjén

Ebben az esetben az utánpótolni kívánt termékekhez Fix tárhelyeket kell rögzítenünk az SAP EWM-ben.  A készletszint vizsgálata tárhelyenként történik. Az utánpótlás kizárólag erre a fix tárhelyre tud megtörténni.

A Minimum és Maximum mennyiségeket Rögzített tárhelyhez és Termékhez kell megadnunk.

2. ábra: Termék utánpótlás rögzített tárhelyre

2. ábra: Termék utánpótlás rögzített tárhelyre.

Utánpótlási stratégiák az SAP EWM raktárgazdálkodási rendszerében

Az SAP EWM-ben az Utánpótlási stratégia határozza meg az utánpótlás módját. A stratégiák az alábbiak szerint kategorizálhatók:

 • Tervezett utánpótlás: meghatározott időközönként ütemezetten (vagy manuálisan) futtatható. Ebbe a csoportba tartoznak:
  • Tervezett utánpótlás.
  • Rendelésre vonatkozó utánpótlás.
  • Ládarész utánpótlás.
 • Nem tervezett utánpótlás: egy tranzakció végrehajtásakor fut. Ebbe a csoportba tartoznak:
  • Automatikus utánpótlás.
  • Közvetlen utánpótlás.

Nézzük meg részletesebben is az SAP EWM raktárgazdálkodási megoldásban választható stratégiákat!

Tervezett utánpótlás

 • Akkor indul be, amikor a készletszint a Minimális mennyiség szintje alá csökken.
 • Az utánpótlási mennyiség számítása a Minimum és Maximum mennyiségek figyelembevételével történik – a Minimum utánpótlási mennyiség többszörösére, lefelé kerekítve.

Tervezett utánpótlás

3. ábra: Tervezett utánpótlás.

Rendelésre vonatkozó utánpótlás

 • A cél a Kiszállításrendelések nyitott mennyiségeinek kielégítése.
 • Akkor indul be, amikor az igényelt mennyiség a Minimális mennyiség szintje alá csökken.
 • Az utánpótlási mennyiség számítása a nyitott Raktári igények figyelembevételével történik – a Minimum utánpótlási mennyiség többszörösére, felfelé kerekítve.

Rendelésre vonatkozó utánpótlás

4. ábra: Rendelésre vonatkozó utánpótlás.

Ládarész utánpótlás

 • Ez a stratégia a gyártáskiszolgáláshoz kapcsolódik, amellyel a Termelésellátó-területek fix mennyiségekkel történő kiszolgálása valósítható meg.
 • Akkor indul be, amikor a Termelésellátó-területen a készletszint a Minimum mennyiség (vagy a Minimum láda mennyiség) alá csökken.
 • A mennyiség számítása az Utánpótlási mennyiség (vagy Utánpótolandó konténerek száma) figyelembevételével történik.

Ládarész utánpótlás

5. ábra: Ládarész utánpótlás.

Automatikus utánpótlás

 • Raktári feladat nyugtázásakor indul be, amikor a készletszint a Minimális mennyiség szintje alá csökken.
 • Az utánpótlási mennyiség számítása a Minimum és Maximum mennyiségek figyelembevételével történik – a Minimum utánpótlási mennyiség többszörösére, lefelé kerekítve.

Automatikus utánpótlás

6. ábra: Automatikus utánpótlás.

Közvetlen utánpótlás

 • Komissiózás visszautasításakor, kivételkód használata indítja be.
 • Az utánpótlási mennyiség számítása a Minimum és Maximum mennyiségek figyelembevételével történik – a Minimum utánpótlási mennyiség többszörösére, lefelé kerekítve.

Közvetlen utánpótlás

7. ábra: Közvetlen utánpótlás.

Raktáron belüli és gyártáshoz kapcsolódó készlet-utánpótlási folyamatok egy autóipari vállalat számára az SAP EWM megoldásban

Egy autóipari gyártó partnerünk utánpótlási folyamatokkal kapcsolatos igényeire az alábbi standard megoldásokat adtuk „embedded” EWM-ben az S/4HANA bevezetési projekt során. A vállalat telephelyén igen szerteágazó logisztikai folyamatok működnek, ennek megfelelően az SAP EWM által nyújtott lehetőségek közül több típust is használnak a készletek utánpótlásának biztosítására:

1. A Központi raktáron belül a Keskenyfolyosós területről a Háttértárolókba, majd a Háttértárolókból a Komissió területre.

Készlet-utánpótlás a raktáron belül

8. ábra: Készlet-utánpótlás a raktáron belül.

A komissió tárhelyeken a kiszedési feladatok végrehajtása során folyamatosan csökken a készletszint. A komissió tárhelyek készletszintjét egy ütemezett „job” néhány percenként vizsgálja az SAP EWM raktárgazdálkodási rendszerben. Amely termékből a Minimális készletszint alá csökkent a készlet, arra az SAP raktárgazdálkodási rendszer utánpótlási Raktári feladatot hoz létre.

Ahogyan a háttértárolóból a komissió tárhelyek utánpótlása történik, úgy tárhelyek szabadulnak fel a háttértárolóban, így megtörténhet az utánpótlás a keskenyfolyosós területről is a Komissió tárhelyekre. (Azokat a készleteket, amelyek a háttértárakban elérték a maximálisan megengedett tárhelyek számát, a keskenyfolyosó tárhelyeire tárolják be, mert a betárolási stratégia már „csak” a keskenyfolyosós területen talál szabad tárhelyet.)

Ebben a folyamatban az SAP EWM Raktártípus szinten vizsgálja a készletszintet adott termékből, és ütemezetten, a Tervezett stratégiával valósul meg az utánpótlási tevékenység.

2. A Központi raktárból az Üzemben lévő Termelésellátó-területekre

9. ábra: Készlet-utánpótlás a raktárból a gyártás számára.

9. ábra: Készlet-utánpótlás a raktárból a gyártás számára.

Az Üzemben a Termelésellátó-területeken a Gyártási rendelések visszajelentésével folyamatosan csökken a készletszint. Ezeknek a tárhelyeknek a készletszintjét egy ütemezett SAP EWM „job” vizsgálja. Amely termékből a Minimális készletszint alá csökkent a készlet, arra az EWM utánpótlási Raktári feladatot hoz létre.

Ebben a folyamatban Tárhely szinten, Ládarész-utánpótlási stratégiával történik a Termelésellátó-területek utánpótlása, vagyis a gyártáskiszolgálás.

3. Kanban-ládák utánpótlása a háttértárolóból

10. ábra: Görgős csatornában lévő Kanban ládák feltöltése

10. ábra: Görgős csatornában lévő Kanban ládák feltöltése.

A görgős csatornákból a raktárosok a kanban-elv szerint szedik és szállítják ki a kanban-ládákat a termelés számára. A kiszedett kanban ládák csökkentik a készletszintet a görgős tárhelyeken, amelyekre – az előbbiekkel ellentétben – nem fut ütemezett „job” az SAP EWM raktárgazdálkodási rendszerben. A görgős csatornákat kezelő raktárosok a szkenneren indítanak utánpótlást, amikor lecsökken a készletszint, így manuálisan hoznak létre Raktári feladatot, amelyet azután végre is hajthatnak.

Ebben a folyamatban az EWM a Raktári feladatokat a kanban láda töltetmennyiségének megfelelően hozza létre, ami azért előnyös, mert így a rendszer információt ad a Raktárosnak arról, hogy hány darab ládát kell előkészítenie, illetve milyen mennyiségekkel kell az üres kanban ládákat feltöltenie.

Layout-orientált raktározásvezérlés az utánpótlási folyamatban

Az utánpótlási folyamat mindhárom típusa esetében alkalmazzuk az EWM Layout-orientált raktározásvezérlést, amelynek köszönhetően a kezelési egységek átadópontokon keresztül jutnak el a forrás tárhelyről a cél tárhelyre. Ezeket az átadópontokat a fizikai layout leképezéseként hoztuk létre, amelyek a teljes folyamatot külön-külön raktárosok által végrehajtandó részfolyamatokra bontják.

A Layout-orientált raktározásvezérlés működéséről egy korábbi cikkünkben olvashat bővebben.

Utánpótlási stratégiák egy SAP EWM által kezelt raktárban

Szerző: Tamás Vilim

SAP raktári és transzport logisztika szolgáltatások

Onespire logó kicsi

Tekintse meg további bejegyzéseinket ebben a kategóriában!

Tekintse meg legfrissebb híreinket!

Junior Gokart Program 2024

Egy izgalmas gokartozáson vettek részt munkatársaink, ahol többkörös versenyben mérették meg magukat.

SAP konferencia 2024 február

Egyedülálló találkozót szerveztünk a múlt héten az SAP S/4HANA és a kapcsolódó forradalmi megoldások bemutatására.

Évindító All-Staff Meeting & Díjátadó 2024

Idén is a Larus Étterem és Rendezvényközpont adott otthont a szokásos eseményünknek.

A Onespire Zrt. 2023 év végi támogatási tevékenységei

Év végi akciónk keretében három nonprofit közhasznú szervezet működését támogattuk.

SAP CDS Views: Az SAP HANA elsődleges adatszolgáltatási technológiája

Bejegyzésünkben áttekintjük az SAP HANA adta riportlehetőségeket, illetve az általuk kínált lehetőségeket

Onespire Karácsonyi Party 2023

A Onespire csapata idén sem felejtette el a karácsonyi ünneplést, melynek ezúttal a Symbol adott teret.

Mikulás Party 2023

A vidám találkozás vasárnap bontakozott ki a varázslatos Budai Fonó Zeneházban.

Az SAP Business Technology Platform (BTP) áttekintése

Cikkünkben felvázoljuk az SAP BTP megoldás adatbázis- és adatkezelési lehetőségeit, valamint bemutatjuk, hogyan támogatják a megalapozott döntések meghozatalát.

Az SAP Quality Issue Resolution megoldás áttekintése

Hatékony folyamatok az esetlegesen felmerülő minőségi problémák kezelésére az SAP rendszerben.

Navigálás az SAP lokalizáció útvesztőjében a pénzügyi terület vonatkozásában

Cikkünkben az SAP vállalatirányítási rendszer vonatkozásában áttekintjük a legfontosabb lokalizációs feladatokat.

Pécsi SAP Szakmai és Karrier nap – 2023 október

A Pécsi Tudományegyetem vezetőinek meghívására cégünk képviselői részt vettek az intézmény SAP szakmai napján.

Az SAP Integrated Business Planning megoldás áttekintése és előnyei

Bejegyzésünkben áttekintjük a felhőalapú szoftver előnyeit, illetve cégünk kapcsolódó szolgáltatásait.

Kérdése van szolgáltatásainkkal kapcsolatban?

Vegye fel a kapcsolatot a Onespire szakértőivel!

Kövesse közösségi média oldalainkat!