Utánpótlási stratégiák egy SAP EWM által kezelt raktárban

Cikkünkben áttekintjük az SAP S/4HANA raktárgazdálkodási rendszerben kialakítható alapvető készlet-utánpótlási stratégiákat, valamint a raktáron belüli és a gyártáshoz kapcsolódó utánpótlási folyamatokat egy korábban megvalósított hazai autóipari projektünk során.

Utánpótlási folyamat az SAP EWM megoldásban

Az SAP EWM-ben az utánpótlási folyamat biztosítja a komissió tárhelyek megfelelő készletszintjét.  Az utánpótlási folyamat jelentőségét nem szabad alábecsülnünk, mert ez a raktáron belüli folyamat kulcsfontosságú a kiszállítás, illetve a gyártáskiszolgálás zavartalan biztosításához.

Az utánpótlás mennyiségének meghatározása történhet Raktártípus vagy Rögzített tárhelyek szintjén. Ez a fő beállítás Raktártípusonként adható meg az SAP EWM raktárgazdálkodási rendszerében.

Raktártípus szinten

 • Ebben az esetben az SAP EWM a Raktártípus teljes készletét vizsgálja a szükséges utánpótlási mennyiség meghatározásához (adott termékből). Az utánpótlás adott Raktártípuson belül bármely tárhelyre történhet.
 • Termékenként és Raktártípusonként kell megadni a folyamat működéséhez szükséges paramétereket: Minimum mennyiség, Minimum utánpótlási mennyiség, Maximum mennyiség.
 • A raktári folyamat kialakításakor fontos észben tartanunk, hogy a Tárhelyek maximális száma (mennyi tárhelyet foglalhat el az adott Raktári termék) erősebb paraméter, mint a Maximális mennyiség. Így például ha egy termékből maximum 2 tárhelyet engedélyezünk egy Raktártípuson belül, hiába állítjuk a Maximális mennyiséget olyan mennyiségre, amely például 5 tárhelyet is elfoglalna, az utánpótlás csak 2 tárhelynyi mennyiségre fog létrejönni.

1. ábra: Termék utánpótlás raktártípus szinten

1. ábra: Termék utánpótlás raktártípus szinten.

Rögzített tárhely szintjén

Ebben az esetben az utánpótolni kívánt termékekhez Fix tárhelyeket kell rögzítenünk az SAP EWM-ben.  A készletszint vizsgálata tárhelyenként történik. Az utánpótlás kizárólag erre a fix tárhelyre tud megtörténni.

A Minimum és Maximum mennyiségeket Rögzített tárhelyhez és Termékhez kell megadnunk.

2. ábra: Termék utánpótlás rögzített tárhelyre

2. ábra: Termék utánpótlás rögzített tárhelyre.

Utánpótlási stratégiák az SAP EWM raktárgazdálkodási rendszerében

Az SAP EWM-ben az Utánpótlási stratégia határozza meg az utánpótlás módját. A stratégiák az alábbiak szerint kategorizálhatók:

 • Tervezett utánpótlás: meghatározott időközönként ütemezetten (vagy manuálisan) futtatható. Ebbe a csoportba tartoznak:
  • Tervezett utánpótlás.
  • Rendelésre vonatkozó utánpótlás.
  • Ládarész utánpótlás.
 • Nem tervezett utánpótlás: egy tranzakció végrehajtásakor fut. Ebbe a csoportba tartoznak:
  • Automatikus utánpótlás.
  • Közvetlen utánpótlás.

Nézzük meg részletesebben is az SAP EWM raktárgazdálkodási megoldásban választható stratégiákat!

Tervezett utánpótlás

 • Akkor indul be, amikor a készletszint a Minimális mennyiség szintje alá csökken.
 • Az utánpótlási mennyiség számítása a Minimum és Maximum mennyiségek figyelembevételével történik – a Minimum utánpótlási mennyiség többszörösére, lefelé kerekítve.

Tervezett utánpótlás

3. ábra: Tervezett utánpótlás.

Rendelésre vonatkozó utánpótlás

 • A cél a Kiszállításrendelések nyitott mennyiségeinek kielégítése.
 • Akkor indul be, amikor az igényelt mennyiség a Minimális mennyiség szintje alá csökken.
 • Az utánpótlási mennyiség számítása a nyitott Raktári igények figyelembevételével történik – a Minimum utánpótlási mennyiség többszörösére, felfelé kerekítve.

Rendelésre vonatkozó utánpótlás

4. ábra: Rendelésre vonatkozó utánpótlás.

Ládarész utánpótlás

 • Ez a stratégia a gyártáskiszolgáláshoz kapcsolódik, amellyel a Termelésellátó-területek fix mennyiségekkel történő kiszolgálása valósítható meg.
 • Akkor indul be, amikor a Termelésellátó-területen a készletszint a Minimum mennyiség (vagy a Minimum láda mennyiség) alá csökken.
 • A mennyiség számítása az Utánpótlási mennyiség (vagy Utánpótolandó konténerek száma) figyelembevételével történik.

Ládarész utánpótlás

5. ábra: Ládarész utánpótlás.

Automatikus utánpótlás

 • Raktári feladat nyugtázásakor indul be, amikor a készletszint a Minimális mennyiség szintje alá csökken.
 • Az utánpótlási mennyiség számítása a Minimum és Maximum mennyiségek figyelembevételével történik – a Minimum utánpótlási mennyiség többszörösére, lefelé kerekítve.

Automatikus utánpótlás

6. ábra: Automatikus utánpótlás.

Közvetlen utánpótlás

 • Komissiózás visszautasításakor, kivételkód használata indítja be.
 • Az utánpótlási mennyiség számítása a Minimum és Maximum mennyiségek figyelembevételével történik – a Minimum utánpótlási mennyiség többszörösére, lefelé kerekítve.

Közvetlen utánpótlás

7. ábra: Közvetlen utánpótlás.

Raktáron belüli és gyártáshoz kapcsolódó készlet-utánpótlási folyamatok egy autóipari vállalat számára az SAP EWM megoldásban

Egy autóipari gyártó partnerünk utánpótlási folyamatokkal kapcsolatos igényeire az alábbi standard megoldásokat adtuk „embedded” EWM-ben az S/4HANA bevezetési projekt során. A vállalat telephelyén igen szerteágazó logisztikai folyamatok működnek, ennek megfelelően az SAP EWM által nyújtott lehetőségek közül több típust is használnak a készletek utánpótlásának biztosítására:

1. A Központi raktáron belül a Keskenyfolyosós területről a Háttértárolókba, majd a Háttértárolókból a Komissió területre.

Készlet-utánpótlás a raktáron belül

8. ábra: Készlet-utánpótlás a raktáron belül.

A komissió tárhelyeken a kiszedési feladatok végrehajtása során folyamatosan csökken a készletszint. A komissió tárhelyek készletszintjét egy ütemezett „job” néhány percenként vizsgálja az SAP EWM raktárgazdálkodási rendszerben. Amely termékből a Minimális készletszint alá csökkent a készlet, arra az SAP raktárgazdálkodási rendszer utánpótlási Raktári feladatot hoz létre.

Ahogyan a háttértárolóból a komissió tárhelyek utánpótlása történik, úgy tárhelyek szabadulnak fel a háttértárolóban, így megtörténhet az utánpótlás a keskenyfolyosós területről is a Komissió tárhelyekre. (Azokat a készleteket, amelyek a háttértárakban elérték a maximálisan megengedett tárhelyek számát, a keskenyfolyosó tárhelyeire tárolják be, mert a betárolási stratégia már „csak” a keskenyfolyosós területen talál szabad tárhelyet.)

Ebben a folyamatban az SAP EWM Raktártípus szinten vizsgálja a készletszintet adott termékből, és ütemezetten, a Tervezett stratégiával valósul meg az utánpótlási tevékenység.

2. A Központi raktárból az Üzemben lévő Termelésellátó-területekre

9. ábra: Készlet-utánpótlás a raktárból a gyártás számára.

9. ábra: Készlet-utánpótlás a raktárból a gyártás számára.

Az Üzemben a Termelésellátó-területeken a Gyártási rendelések visszajelentésével folyamatosan csökken a készletszint. Ezeknek a tárhelyeknek a készletszintjét egy ütemezett SAP EWM „job” vizsgálja. Amely termékből a Minimális készletszint alá csökkent a készlet, arra az EWM utánpótlási Raktári feladatot hoz létre.

Ebben a folyamatban Tárhely szinten, Ládarész-utánpótlási stratégiával történik a Termelésellátó-területek utánpótlása, vagyis a gyártáskiszolgálás.

3. Kanban-ládák utánpótlása a háttértárolóból

10. ábra: Görgős csatornában lévő Kanban ládák feltöltése

10. ábra: Görgős csatornában lévő Kanban ládák feltöltése.

A görgős csatornákból a raktárosok a kanban-elv szerint szedik és szállítják ki a kanban-ládákat a termelés számára. A kiszedett kanban ládák csökkentik a készletszintet a görgős tárhelyeken, amelyekre – az előbbiekkel ellentétben – nem fut ütemezett „job” az SAP EWM raktárgazdálkodási rendszerben. A görgős csatornákat kezelő raktárosok a szkenneren indítanak utánpótlást, amikor lecsökken a készletszint, így manuálisan hoznak létre Raktári feladatot, amelyet azután végre is hajthatnak.

Ebben a folyamatban az EWM a Raktári feladatokat a kanban láda töltetmennyiségének megfelelően hozza létre, ami azért előnyös, mert így a rendszer információt ad a Raktárosnak arról, hogy hány darab ládát kell előkészítenie, illetve milyen mennyiségekkel kell az üres kanban ládákat feltöltenie.

Layout-orientált raktározásvezérlés az utánpótlási folyamatban

Az utánpótlási folyamat mindhárom típusa esetében alkalmazzuk az EWM Layout-orientált raktározásvezérlést, amelynek köszönhetően a kezelési egységek átadópontokon keresztül jutnak el a forrás tárhelyről a cél tárhelyre. Ezeket az átadópontokat a fizikai layout leképezéseként hoztuk létre, amelyek a teljes folyamatot külön-külön raktárosok által végrehajtandó részfolyamatokra bontják.

A Layout-orientált raktározásvezérlés működéséről egy korábbi cikkünkben olvashat bővebben.

Utánpótlási stratégiák egy SAP EWM által kezelt raktárban

Szerző: Tamás Vilim

SAP raktári és transzport logisztika szolgáltatások

Onespire logó kicsi

Tekintse meg további bejegyzéseinket ebben a kategóriában!

Tekintse meg legfrissebb híreinket!

Onespire főzőverseny 2024

Hagyományos ízek és kreatív csapatok versenye: Felejthetetlen csapatépítő nap a Onespire-nél!

Onespire Gyermeknap 2024

Múlt vasárnap a Nemzetközi Gyermeknapon kicsit átalakult a Onespire Iroda.

Onespire Ultrabalaton 2024

Beszámoló az idei Ultrabalaton fantasztikus élményeiről és eredményeiről a Onespire csapattól.

Budapesti Gazdasági Egyetem szakest 2024

A hallgatók vállalatok előadásait hallgathatták meg, valamint érdeklődhettek a pályakezdési lehetőségekről.

Az SAP S/4HANA FSCM Credit Management és az SAP ECC SD alapú hitelkezelés összehasonlítása

Bemutatjuk a kétféle megoldást, illetve új típusú SAP S/4 HANA termék által okozott változásokat.

SAP Partner Kick-off 2024

Halmos Endre, cégünk igazgatósági tagja részt vett az SAP által szervezett zágrábi eseményen.

Junior Gokart Program 2024

Egy izgalmas gokartozáson vettek részt munkatársaink, ahol többkörös versenyben mérették meg magukat.

SAP konferencia 2024 február

Egyedülálló találkozót szerveztünk a múlt héten az SAP S/4HANA és a kapcsolódó forradalmi megoldások bemutatására.

Évindító All-Staff Meeting & Díjátadó 2024

Idén is a Larus Étterem és Rendezvényközpont adott otthont a szokásos eseményünknek.

A Onespire Zrt. 2023 év végi támogatási tevékenységei

Év végi akciónk keretében három nonprofit közhasznú szervezet működését támogattuk.

SAP CDS Views: Az SAP HANA elsődleges adatszolgáltatási technológiája

Bejegyzésünkben áttekintjük az SAP HANA adta riportlehetőségeket, illetve az általuk kínált lehetőségeket

Onespire Karácsonyi Party 2023

A Onespire csapata idén sem felejtette el a karácsonyi ünneplést, melynek ezúttal a Symbol adott teret.

Kérdése van szolgáltatásainkkal kapcsolatban?

Vegye fel a kapcsolatot a Onespire szakértőivel!

Kövesse közösségi média oldalainkat!