Vállalati digitalizációs platformok áttekintése 2023 – 1. rész

Onespire Zrt.

A digitalizációs projektekkel kapcsolatos alapvető kérdés

Ebben a cikksorozatban megpróbáljuk körbejárni azokat a digitalizációs kihívásokat és lehetőségeket, amelyekkel a vállalatok a mindennapokban szembesülnek.

A digitalizáció fontos, kiemelt témája jelenünk informatikai iránykeresésének, és a futó projektek döntő többsége ezzel a címkével van ellátva. A piaci kínálat hatalmas, a lehetőségek adottak, az igény tapintható, de az átütő siker még várat magára.

Viszont akkor felmerül a jogos kérdés, hogy miért alakult ez így?

A válaszért érdemes egy kicsit a dolgok mélyére nézni, megérteni, hogy milyen lépések sikeresek, és miért bukik el sok magas hozzáadott értékkel kecsegtető kezdeményezés.

Vállalati digitalizációs platformok 1. rész 2. illusztráció

Digitalizáció a hazai ERP rendszer bevezetések terén

Ha kicsit kitekintünk a szűken vett digitalizáció témaköréből és általánosan a vállalati IT-szerveződést nézzük, akkor sok kérdésre választ kapunk.

Az elmúlt 10-15 évben a hazai vállalati szektor hatalmasat fejlődött ERP területen. A korábbi rendkívül alacsony penetráció a vállalatirányítási rendszerek területén jelentősen bővült, kiszélesedett. Ennek a piacnak is megvannak a maga sajátosságai és nehézségei, de kicsit általánosítva elmondható, hogy a felfutás elsősorban a főkönyvi és pénzügyi folyamatok, másodsorban a raktározás-logisztika területén hozott átütő változásokat. A vállalati folyamatok többi, számosságát tekintve nagyobb részére ennek a felfutásnak kisebb hatása volt. A félig üres, félig tele pohár dilemmáját félretéve az is látható, hogy az ERP rendszerek elterjedése terén tapasztalható-felfutás jelentősen lekötötte az érintett hazai vállalatok erőforrásait. Egy-egy vállalatirányítási megoldás bevezetése, vagy akár csak egy verzióváltás a digitális fejlődésre szánt erőforrásokat lényegében kimeríti, az összes többi igényt egy időre hátrébb sorolva a fontossági sorrendben.

Nem a szándék vagy az akarat hiányzik, hanem a rendelkezésre álló forrás. Nemzetközi összehasonlításban az egy felhasználóra fordítható források és erőforrások számszerűsíthető összege a kelet-európai régióban még mindig töredéke a kontinens vezető gazdaságaihoz képest.

Egy vállalat hatékony működtetéséhez vállalatirányítási rendszerre van szükség. Ez biztosít megbízható adatforrást a napi döntéshozatalhoz. Az ERP-piacnak megvannak a szereplői, illetve termékei, döntő többségben nagy nemzetközi konszernek megoldásai, változó mértékű és minőségű helyi támogatással, lokalizációval. Vállalatvezetőként nehéz nem ezek közül a megoldások közül választani. Bár léteznek remek hazai fejlesztésű ERP rendszerek, a racionalitás a nagy nemzetközi gyártók termékei irányába mutat.

Az érem másik oldala, hogy ezek a vállalatirányítási megoldások a hazai vállatok nyereségtermelő képességéhez viszonyítva drágák. Arányosan sokkal nagyobb részt visznek el az adott cég rendelkezésre álló forrásaiból, mint tőlünk nyugatra. Ebből adódóan a digitalizációs feladatokat sokkal kevesebb pénzből kell megoldani.

Fel- és eltűnő digitalizációs megoldások

Érdemes kicsit visszatekinteni a digitalizáció fejlődéstörténetében. Számtalan olyan megoldás ismert, amely üstökösként vonult végig a digitális információgazdálkodás horizontján, majd ahogy jött, úgy szépen csendben el is tűnt. Közel két tucat megoldást lehetne felsorolni, amelyek az elmúlt húsz év konferenciáinak és szakcikkeinek sztárjai voltak. Rengeteg cég vásárolta meg őket különböző konstrukcióban, de a digitális áttörés mégis elmaradt.

Sok esetben már ezeknek a szoftvereknek a kiváltása folyik a nagyvállalatoknál egy-egy éppen jónevű vagy divatos termékre cserélve a régi megoldást, hogy a szervezetek legalább azt a digitalizációs szintet képesek legyenek fenntartani, amit már korábban elértek.

Digitalizáció a hazai realitások talaján

Ebből a szempontból érdekes fejlemény, hogy a hazai piacon a nemzetközi trendekbe illeszkedő piacvezető termékek ára miatt sokkal inkább a helyi digitalizációs megoldások dominálnak. Jellemzően többféle platformon kialakított, szigetszerűen működő kisalkalmazások sokaságával fedik le azokat az üzleti igényeket, amelyeket a tehetősebb nagyvállalatok valamelyik egységesebb platformon elégítenek ki.

A lehetőségek és források realitását figyelembe véve visszatekintve azt gondoljuk, ez volt a legjobb meghozható döntés a hazai vállalatoknál, mert ami elkészült, az hozzájárult a cégek fejlődéséhez.

Vállalati digitalizációs platformok 1. rész 3. illusztráció

A vállalati digitalizáció külföldi helyzete

A fenti okfejtésből kiderül, hogy az anyagi lehetőségek erősen korlátozzák a vállalati folyamatok digitalizációját idehaza, de akkor miért nincs áttörés ott sem, ahol erre van forrás?

A válasz a digitalizáció szempontjából fontos vállalati folyamatok sokszínűségében keresendő. Vannak sablon vagy iparági elnevezéssel template alapon digitalizálható folyamatok, és vannak egyediek. De leginkább ez a két állítás egyszerre igaz.

Az ERP rendszerek által dominált vállalati főfolyamatokon túl a napi működés nagyszámú kisebb részfolyamatból áll össze. Ezek digitalizációja számos egymástól jelentősen különböző kihívás elé állítja a vállalatok vezetőit.

A cikksorozat második részében a fejlődési lehetőségeket járjuk  körbe.

Kérdése van a vállalati digitalizáció, a meglevő megoldások optimalizálása vagy új rendszerek bevezetése kapcsán?

Vegye fel a kapcsolatot vállalati digitalizációs szakértőinkkel!

Vállalati digitalizációs platformok áttekintése 2023 – 1. rész

Szerző: Bereczki Zsombor

Onespire logó kicsi

Tekintse meg további bejegyzéseinket ebben a kategóriában!

Tekintse meg legfrissebb híreinket!

Onespire Ultrabalaton 2024

Beszámoló az idei Ultrabalaton fantasztikus élményeiről és eredményeiről a Onespire csapattól.

Budapesti Gazdasági Egyetem szakest 2024

A hallgatók vállalatok előadásait hallgathatták meg, valamint érdeklődhettek a pályakezdési lehetőségekről.

Az SAP S/4HANA FSCM Credit Management és az SAP ECC SD alapú hitelkezelés összehasonlítása

Bemutatjuk a kétféle megoldást, illetve új típusú SAP S/4 HANA termék által okozott változásokat.

SAP Partner Kick-off 2024

Halmos Endre, cégünk igazgatósági tagja részt vett az SAP által szervezett zágrábi eseményen.

Junior Gokart Program 2024

Egy izgalmas gokartozáson vettek részt munkatársaink, ahol többkörös versenyben mérették meg magukat.

SAP konferencia 2024 február

Egyedülálló találkozót szerveztünk a múlt héten az SAP S/4HANA és a kapcsolódó forradalmi megoldások bemutatására.

Évindító All-Staff Meeting & Díjátadó 2024

Idén is a Larus Étterem és Rendezvényközpont adott otthont a szokásos eseményünknek.

A Onespire Zrt. 2023 év végi támogatási tevékenységei

Év végi akciónk keretében három nonprofit közhasznú szervezet működését támogattuk.

SAP CDS Views: Az SAP HANA elsődleges adatszolgáltatási technológiája

Bejegyzésünkben áttekintjük az SAP HANA adta riportlehetőségeket, illetve az általuk kínált lehetőségeket

Onespire Karácsonyi Party 2023

A Onespire csapata idén sem felejtette el a karácsonyi ünneplést, melynek ezúttal a Symbol adott teret.

Mikulás Party 2023

A vidám találkozás vasárnap bontakozott ki a varázslatos Budai Fonó Zeneházban.

Az SAP Business Technology Platform (BTP) áttekintése

Cikkünkben felvázoljuk az SAP BTP megoldás adatbázis- és adatkezelési lehetőségeit, valamint bemutatjuk, hogyan támogatják a megalapozott döntések meghozatalát.

Kérdése van szolgáltatásainkkal kapcsolatban?

Vegye fel a kapcsolatot a Onespire szakértőivel!

Kövesse közösségi média oldalainkat!